Miten puolueet torjuisivat huumausainehaittoja tai muuttaisivat translakia? Kun Uusi Tie -lehti kysyi ja puolueet vastasivat, mukaan mahtui yllätyksiä.
Huumeiden käyttö lisääntyy ja huumerikollisuus työllistää poliisia kasvavassa määrin. Miten puolueesi ratkaisisi ongelman: laillistamalla (miedot) huumeet, lisäämällä poliisin resursseja vai jotenkin muuten?
Vihreät luopuisi huumeidenkäytön ja hallussapidon rangaistavuudesta, mutta lisäisi resursseja huumevieroitukseen.
Puolueet ovat varsin yksimielisiä siinä, että huumausaineiden käyttöä ei tulisi laillistaa.
Kokoomus muistuttaa, että ”rangaistavuudella voidaan katsoa olevan huumeiden käytön aloittamista ennalta estävä vaikutus.” Perussuomalaiset on huolissaan ”yhteiskunnassamme lisääntyneestä huumemyönteisyydestä.”
Puolueet nostavat esiin ennaltaehkäisevän työn tarpeen. Sitä kannattavat RKP, Seitsemän tähden liike ja Kristillisdemokraatit (KD), joka haluaisi kannustaa nuoria päihteettömään elämään.
Ennaltaehkäisyn lisäksi Keskusta ja Seitsemän tähden liike panostaisivat mielenterveyspalveluihin.
Keskusta toteaa: ”Vierotukseen, muuhun päihdehoitoon ja korvaushoitoon pääsyn pitää olla mahdollisimman helppoa ja joustavaa heti, kun ihmiselle itselleen syntyy motivaatio hoitoon sitoutumiseen. Samalla päihteiden käyttäjille, jotka eivät kykene sitoutumaan vierotukseen, pitää varmistaa myös riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.”
Huumevieroitukseen lisäresursseja toivoo Vihreät. Vihreät on myös ainoa puolue, joka olisi valmis luopumaan huumeiden käytön rangaistavuudesta. Vihreiden mukaan huumeiden käytöstä tai pienten määrien hallussapidosta ei tulisi rankaista, vaan poliisin olisi keskitettävä resurssit käyttäjien sijasta laittomiin päihteisiin liittyvän rikollisuuden torjumiseen.
Vihreät ja Vasemmistoliitto korostavat tarvetta vähentää huumeiden käytön haittoja. Tähän pitäisi pyrkiä samanveroisesti rikoskontrollin rinnalla.
Poliisien lukumäärää tuhannella kasvattaisivat KD ja Siniset, Keskusta 650:lla. Poliisien resurssien nostamisen puolesta liputtivat myös Perussuomalaiset, RKP ja SDP.
SDP huomauttaa, että huumerikollisuuden ”torjumiseksi on tärkeätä, että poliisi tekee viranomaisyhteistyötä kansainvälisesti.”
Myös Kokoomus painottaa, että ”poliisitoiminnan ja oikeuslaitoksen keinoilla on ensisijaisesti puututtava huumeiden salakuljetukseen ja kauppaan.”
Translakia käsitellään ensi hallituskaudella. Tutkimukset osoittavat, että sukupuoli-identiteettiin kuuluu puberteetin aikaan heilahduksia, mutta jo alle 18-vuotiaille voidaan antaa hormonihoitoa, joka estää nuoren oman sukuhormonin tuotannon. Tämän lisäksi hänelle voidaan antaa vastakkaisen sukupuolen hormoneja. Tällaisen hoidon seuraukset voivat olla peruuttamattomia. Minkä ikäisenä ihminen on valmis päättämään tämänkaltaisista toimenpiteistä?
Kokoomus, RKP, Keskusta ja Vihreät sallisivat hoidot alaikäisille.
Reippaimman kannan kysymykseen ottaa Kokoomus, joka kannattaa ”korjaushoitojen mahdollistamista myös alle 18-vuotiaille. Kyseessä on ennen muuta yksilön itsemääräämisoikeuteen liittyvä kysymys.”
Vihreät painottaa translasten ja -nuorten oikeutta päästä murrosikää viivästyttäviin blokkerihoitoihin. ”Ikäkynnyksen määrittämisen tälle pitää perustua parhaaseen mahdolliseen tutkimustietoon. Yli 15-vuotiaiden tulisi saada juridinen sukupuolensa korjattua viranomaisille, lääketieteellisten hoitojen tilanteesta riippumatta.”
Minkäikäisille Vasemmistoliitto tarjoaisi hoitoja, ei saada vastausta. Sen sijaan puolue vastaa varmana: ”Uudistamme translain itsemääräämisoikeuden pohjalta. Suomen ihmisoikeuksia loukkaava translaki on häpeällinen.”
Keskusta ja RKP mahdollistaisivat hoidot myös alaikäisille heidän vanhempiensa luvalla.
SDP eriyttäisi juridisen sukupuolen ja lääketieteelliset hoidot toisistaan.Puolueen mukaan”täysi-ikäisen oikeudet ovat suuremmat kuin alaikäisen lapsen oikeudet silloin kun ryhdytään peruuttamattomiin lääketieteellisiin toimenpiteisiin sukupuolen korjaamiseksi.”
Selkeästi täysi-ikäisyyttä vaativat Siniset, Seitsemän tähden liike, SDP, Perussuomalaiset ja KD.
”Nykylain edellyttämä täysi-ikäisyys on ehdoton edellytys. Lapsille ja nuorille on annettava kasvurauha, sillä hormonihoitojen seuraukset voivat olla peruuttamattomia. Murrosiän vaihtuvien kokemusten perusteella aiheutettaisiin muutoksia, joita ihminen voi myöhemmin syvästi katua ”, KD perustelee.
Puoluetenttiin vastasivat eduskuntapuolueiden puheenjohtajat:
Kristillisdemokraatit: Sari Essayah
RKP: Anna-Maja Henriksson
Seitsemän tähden liike: Paavo Väyrynen
Sininen tulevaisuus: Sampo Terho
Vasemmistoliitto: Li Andersson
Sekä puolueidensa puheenjohtajien edustajina:
Keskusta: Riikka Pirkkalainen, puoluesihteeri
Kokoomus: Antti Vesala, ohjelmapäällikkö
Perussuomalaiset: Riikka Purra, poliittinen suunnittelija
SDP: Ilkka Kantola, kansanedustaja
Vihreät: Lasse Miettinen, puoluesihteeri
Miten puolueet vastaisivat ilmastopakolaisuuteen tai kehittäisivät uskonnonopetusta? Lue koko juttu Uuden Tien verkkolehdestä.
Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyy tänään 9.4. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina 14.4.