Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Arvio: Joukkoprojektina tehty Kuoleman lista -draamadokumentti avaa uutta juutalaispakolaisten kohtaloon perehtyneellekin

 

Kuoleman listassa näyttäytyvä Heinrich Himmler (roolissa Timo Rühlman) vieraili sodan aikana taustalla näkyvässä Mannilan kartanossa. Pääministeri Rangelin roolissa Timo Jokinen, adjuntanttina Vesa Moisio. (Studio Takalo)

Käytettävissä olleista resursseista on saatu paljon irti.

Kuoleman lista 

Studio Takalo 2024. Ohjaus Martti Takalo, kuvaus Juha-Pekka Paananen, pääosissa Miko Puustelli, Harri Nimetön, Lookman Heddo, Raimo Suuronen. 93 min.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

 

Draamadokumentti Kuoleman listan tärkein arvo on siinä, että se pystyy tuomaan uutta tietoa Suomesta sodan aikana Saksaan luovutettujen juutalaispakolaisten kohtalosta asiaan perehtyneellekin.

Draamadokumentti lajityyppinä on hyvä valinta isolla vapaaehtoisjoukolla tehtävään tuotantoon. Varsinainen dokumenttielokuva olisi vaatinut tuekseen vielä järeämpiä materiaaleja ja asiantuntijahaastatteluja, puhdas draama taas mittavia tuotantopanostuksia.

Puolitoistatuntinen tarina kantaa loppuun asti, mutta olisi paikoin kaivannut tiivistämistä ja esimerkiksi puhuttujen osuuksien sijaan tekstiä. Elokuvaa joutuu katsomaan keskittyneesti, siksi paljon informaatiota ja yksityiskohtia on tarjolla. Tarkkuuden vaatimus on saattanut johtaa siihen, että juuri mitään ei ole haluttu jättää pois.

Kuoleman listassa on nähty vaivaa. Näyttelijät ovat opetelleet saksaa, ja kamera kiertää historiallisilla tapahtumapaikoilla. Erityisesti ilahduttaa käsin tehty maalausmateriaali, joka palvelee dokumentin kuvittajana erinomaisesti. Kuvia on lisäksi elävöitetty 3d-animoinneilla.

Toki pieni budjetti näkyy, mutta samalla tuntuu, että käytettävissä olevista resursseista, kuten puvuista, rakennuksista ja ajoneuvoista, on saatu paljon irti.

Jani Utriaisen tunnelmallinen musiikki soi ajoittain hieman geneerisenä, koska muuta äänimaisemaa muodostuu vähän. Kaunis, surumielinen pääteema jäänee soimaan katsojan mielessä elokuvan jälkeenkin.

Muutoinkin elokuvassa on pieniä superonnistumisia siellä täällä, kuten Heinrich Himmlerin ja marsalkka Mannerheimin yhdennäköisyys historiallisten henkilöiden kanssa.

Elokuvan levityksestä vastaa ICEJ, jonka verkkosivuilta voi tarkistaa, josko Kuoleman lista olisi katsottavissa lähistöllä.

Anssi Tiittanen

Holokaustin uhrien muisto ry esittää elokuvan 30.1. klo 18 Kampin palvelukeskuksessa Helsingissä. Lippuvaraukset yhdistyksen verkkosivuilta.

 

Aiheet