Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

 

 

Journey to Betlehem on musiikkielokuva.

Journey to Bethlehem  

Affirm Films by Sony Pictures Entertainment, Yhdysvallat (2023). Ohjaus Adam Anders. 98 min. Ikäraja K7. 

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

 

Kristillisten elokuvien ystäviä on hellitty tänä syksynä Suomen elokuvateattereissa. Ensin Jesus Revolution teki läpimurron, sitten Sound of Freedom jatkoi rohkeaa kristillisen arvomaailman esiin tuomista. Nyt sopivasti joulun alla valkokankaalle saadaan puolestaan historian ihmeellisimmän tositarinan, Jumalan ihmiseksi syntymisen, innoittama kristillinen musiikkielokuva Journey to Bethlehem, jonka ensi-ilta on 15. joulukuuta. Ohjaaja Adam Anders on ruotsalainen, tunnustava kristitty, joka on myös säveltänyt musiikkia esimerkiksi Madonnalle. 

Kyseessä on jouluevankeliumiin perustuva puolitoistatuntinen, jossa ensimmäisen joulun uskomaton ihme kuvataan nuoren Marian (Fiona Palomo) näkökulmasta. Järjestetty kihlaus tuiki tuntemattoman Joosefin (Milo Manheim) kanssa vie nuoren naisen kriisiin hänen joutuessaan hautaamaan haaveensa opettajan urasta. Nainen voi olla vain vaimo. Elokuvan keskeiseksi teemaksi nouseekin se, että Jumalan suunnitelmat ovat suurempia kuin osaamme kuvitella. Hän valitsee tavallisia ihmisiä toteuttamaan epätavallisia elämäntehtäviä. 

Elokuvassa kulkevat rakkaus, jännitys ja huumori. 

Toisin kuin pääsiäisen tapahtumista, jouluevankeliumista ei liene tehty kovin monia elokuvia suurelle yleisölle. Siinä mielessä tämä uutuus on hyvinkin tervetullut. Ensimmäisen joulun tapahtumissa riittää elokuvamaisia juonenkäänteitä aina pahasta kuningas Herodeksesta enkeli-ilmestyksiin, minkä Journey to Bethlehem osaa oivaltavasti hyödyntää. Vallanhimoisena, painajaistensa piinaamana kuningas Herodeksena loistaa Hollywood-tähti Antonio Banderas, joka on yksi espanjankielisen maailman tunnetuimpia näyttelijöitä. Banderas myös laulaa elokuvassa. Juonta rytmittävätkin monet kepeät ja vauhdikkaat laulut, joihin on rakennettu taidokkaat koreografiat. 

Kaiken kaikkiaan elokuvassa kulkevat rinnakkain Marian ja Joosefin sykähdyttävä rakkaustarina ja roomalaisten sotilaiden värittämä jännitysnäytelmä. Huumoria mukaan tuovat itämaan tietäjät, joista on tehty disneymäiset iloiset veikot. Enkeli-ilmestyksiäkin on tasoitettu huumorilla, kenties pienimpiä katsojia ajatellen. 

 

Elokuvantekijät ottivat luovia vapauksia. 

 

Laadultaan ja hengellisyydeltään elokuva ei kuitenkaan yllä esimerkiksi kristillisen The Chosen -sarjan syvyyteen. Lopputeksteissä mainitaan, että elokuvantekijät ottivat luovia vapauksia, mutta pyrkivät uskollisuuteen jouluevankeliumin sanomalle. Nämä epäraamatulliset ratkaisut kuitenkin häiritsevät katselukokemusta. Elokuvassa Maria ja Joosef avioituvat ennen lähtöä Betlehemiin, itämaan tietäjät luovuttavat lahjansa Herodekselle eivätkä suinkaan Jeesus-lapselle ja pakomatkalle Egyptiin lähdetään Herodeksen pojan Antipaksen kehotuksesta ja hänen suojeluksessaan. Kristilliseltä elokuvalta odottaisi tarkempaa pitäytymistä raamatullisuuteen. 

Puutoksistaan huolimatta Journey to Bethlehem kannattaa katsoa, sillä sen ydin on Jeesus – toisin kuin valtaosassa niistä elokuvista, jotka pyörivät valkokankaalla. Saastan keskelle syntynyt lapsi on valittu Kuningas. Tehkäämme kaikkemme, että hän saavuttaa yleisöä.  

 

Aiheet