Sininauhaliitto palkitsi jyväskyläläisen Sakari Pihlajan uraauurtavasta työstä vankien parissa Toivon teko -palkinnolla. Pihlaja on työuransa aikana muun muassa perustanut Vaasan vankilaan kristillisen osaston.
Pidän huonona kehityksenä sitä, että sellityö on turvallisuussyihin vedoten lopetettu lähes kaikissa vankiloissa. Mikään uusi työmuoto ei korvaa sitä, Pihlaja sanoo.
Vankilatyöntekijä Sakari Pihlajan mielestä vankilatyötä tekevät järjestöt eivät tee vankien auttamisessa vielä tarpeeksi yhteistyötä, vaikka edistystä on tapahtunut. Pihlaja työskentelee projektityöntekijänä Jyväskylän alueella toimivassa VaHA (Vapauteen hallitusti) -projektissa, jonka hän toivoo näyttävän valtakunnallisesti hyvää esimerkkiä.
– Tulevaisuudessa järjestöjen ja seurakuntien on pakko toimia enemmän yhdessä jo pelkästään kustannussyistä. Nykyisin ne kohtaavat usein samat asiakkaat päällekkäin, eikä se ole järkevää, Pihlaja toteaa.
Viiden jyväskyläläisen järjestön Vapauteen hallitusti -yhteisprojekti alkoi vuoden alussa. Sen tarkoituksena on rakentaa ja mallintaa toimiva ohjelma vapautuvien pitkäaikais- ja moninkertaisvankien yhteiskuntaan sijoittamiselle. Projekti on raha-automaattiyhdistyksen rahoittama.
– Tarkoituksemme on saada aikaan järjestöjen yhteistyöhön perustuva toimintamalli, jossa vapautuva vanki saa tarvitsemansa palvelun ja ohjauksen yhdeltä luukulta riittävän ajoissa ennen vapautumistaan, Pihlaja tarkentaa.
– Projekti auttaa vankeja muun muassa asunnon, työn ja koulutuspaikan hankkimisessa. Myös uskoontulleiden vankien ohjaaminen seurakuntiin on yksi tärkeä tavoite.
Mitä seurakunnasta vanhan elämän tilalle?
Pihlaja on toiminut muun työn rinnalla koko ajan vankilalähettinä. Hän pitää evankeliumin julistustyötä kaiken vankilalähetystyön perustana.
– Ilman sitä ei ole uskoontulleita vankejakaan, mies huomauttaa.
Toiseksi Pihlaja on keskittynyt toiminnassaan vapautuvien vankien vastaanottamiseen yhteiskuntaan, ja tässä hän näkee myös seurakuntien roolin tärkeänä.
– Julistustyö, uskoontulleiden vankien tukeminen, seurakuntaan ohjaaminen ja uusiin ihmisiin tutustuttaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistämme. Seurakunnissa odotamme aivan liian usein, että vapautunut vanki hylkää täysin entisen kaveripiirinsä, mutta emme anna hänelle mitään muuta tilalle. Ja usein käykin niin, että vankilassa aidosti uskoontullut ihminen palaa pian entiseen porukkaansa ja sitä kautta myös uudelleen vankilaan, Pihlaja harmittelee.
Helluntaiherätyksellä on yli 80 vankilalähettiä. Työtä koordinoi Hyvä Sanoma ry:n vankilatyötoimikunta, ja viisi aluekoordinaattoria hoitaa yhteyksiä alueiden vankiloihin, vankilalähetteihin ja seurakuntiin.
Lue Sakari Pihlajan haastattelu kokonaisuudessaan Ristin Voiton numerosta 30/2014.