Nuoret ovat yhä kriittisempiä uskontojen suhteen. Ylen uutisen mukaan asennemuutokset näkyvät myös rippikoulun suosiossa.
Yle uutisoi tällä viikolla rippikoulun suosion laskusta Suomessa. Kriittisyys uskontoja kohtaan on kasvanut, ja seurauksena yhä harvempi suomalainen nuori ottaa rippikoulun käymisen itsestäänselvyytenä; rippikoulun käyvien nuorten määrä on laskenut 83 prosenttiin.
Rippikoulu pitää pintansa
Kirkkohallituksen asiantuntija Jarmo Kokkosen mukaan Ylen uutinen ei kerro koko kuvaa.
– Vaikka asenneilmapiiri kristinuskoa ja rippikoulun käymistä kohtaan on muuttunut, se ei ole ainakaan vielä näkynyt osallistujamäärissä. Nykyaikana minkään instituution toiminta ei voi kattaa koko väestöä, ja siksi 83% nuorista on todella hyvä saavutus. Pitkällä aikavälillä rippikoulun suosio on kuitenkin laskenut, Kokkonen kertoo.
Kansanlähetyksen ja Sleyn rippikouluissa suosio ei ole vähentynyt; päin vastoin. Kansanlähetyksen rippikouluvastaava Mauno Lehto kertoo, että viitenä viime vuotena rippikoulujen suosio on jopa kasvanut. Sama tilanne on myös Sleyn rippikouluissa.
– On vaikea sanoa, mistä suosio johtuu. Yksi syy ovat varmaankin erilaiset harrasteriparit, jotka saavat mukaan nuoria, jotka eivät ehkä muuten tulisi riparille ollenkaan. Uskon, että asenteiden muuttumisesta huolimatta rippikoulu tulee pitämään pintansa tulevaisuudessakin, Lehto sanoo.
– Suosion väheneminen ei ainakaan meillä näy. Karkun evankeliselle opistolle on lisätty tälle kesälle yksi leiri, sillä tulijoita on niin paljon. Syy suosiolle saattaa olla se, että kaikki leirimme kestävät lähes kaksi viikkoa, jolloin yhteishenki ehtii kasvaa huippuunsa. Kaikilla ripareilla näin ei ole, kertoo Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen.
Rippikoulua nuorten ehdoilla
Kokkonen ja Lehto ovat samaa mieltä siitä, että rippikoulun suosion varmistamiseksi tärkeintä on panostaa laatuun. Asennemuutokset negatiiviseen suuntaan eivät välttämättä näy, ja kriittisyyskin on rippikoulussa vain hyvä asia.
– Kriittisyys ja kyseenalaistaminen ovat tärkeitä asioita, etenkin riparilla, Kokkonen toteaa, Eniten tulisi kiinnittää huomiota rippikoulun laatuun, nuorten kohtaamiseen, keskusteluun ja kunnioitukseen.
– Kouluissakin uskontoa opetetaan enemmän uskonnon ehdoilla, ja riparien tulisi tehdä samoin. Nuoret eivät halua kuulla tyrkytettyjä totuuksia, vaan pohtia asioita itse, Lehto kertoo.
Prometheus-leiri ei ole uhka
Vakaumuksellisesti neutraalia rippikoulun kaltaista Prometheus-leiriä ei kuitenkaan nähdä uhkana.
– Prometheus-leiri ei ole suuri uhka rippikoululle. Suuri osa leirin käyvistä kuuluu silti kirkkoon, ja monet käyvät leirin rippikoulun lisäksi, Kokkonen selittää.
– Se on vain saanut paljon huomiota mediassa, vaikka todellisuudessa Prometheuksen käy vain pieni osa nuorista, sanoo Heinonenkin.