Kiinan kansantasavallan perustamisen 70-vuotispäivä on ollut 1.10.2019. Johtavan akateemisen asiantuntijan mukaan hallitus tiukentaa edelleen otettaan maan uskonnollisiin ryhmiin [UCAN].
Elokuun lopulla Peking julkaisi kuulemista varten asiakirjaluonnoksen. Siinä hahmoteltiin ajatuksia uskonnollisten ryhmien asioidenhoidosta tulevaisuudessa.Chinese University of Hong Kong Divinity Schoolin johtaja, professori Ying Fuk-tsan informoi tilanteesta UCAN:ia. Hänen mukaansa viranomaiset etsivät tällä tavalla uusia tapoja hallita ja valvoa uskonnollisia ryhmiä.
Hallitus näkee uskonnolliset ryhmät poliittisina kokonaisuuksina. Se ei tarjonnut minkäänlaista helpotusta uskonnollisten ryhmien perustamiseksi.Pikemminkin hallitus vahvisti valvontaa entisestään. Sen osoittavat uudet päivittäistä toimintaa koskevat kirjanpitosäännökset. Professorin mukaan uudistus vaikuttaisi enimmäkseen hallituksen hyväksymiin kirkkoihin. Maanalaisia kirkkoja ei ole rekisteröity.
Asiakirjaluonnoksen otsikkona on: ”Toimenpiteet uskonnollisten ryhmien hallinnossa”.Lisäsäännöksillä edistetään uskonnollisten ryhmien ”terveellistä” kehitystä. Samalla niitä opastetaan sopeutumaan Kiinan sosialistiseen yhteiskuntaan. Tämä on yhdenmukaista presidentti Xi Jinpingin kiinalaistamiskampanjan kanssa.
’Dystopinen valvontavaltio’
Pekingin Haidian kaupunginosan suuren kirkon vieressä on uusi merkki. Se kehottaa ohikulkijoita noudattamaan puolueen määräyksiä ja ohjeita. Sisäänkäynnin lähellä poliisi tarkistaa kirkkoon saapuvien laukut [Nikkei Asian Review].
Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauskomission raportin mukaan kirkkojen ja uskovien seuraamista ja valvontaa on tehostettu myös käyttämällä kameroita ja kasvojentunnistustekniikkaa. Komission jäsen Gary Bauer toteaa,että tämä on merkki ”tekniikan väärinkäytöstä dystopisen, erityisesti uskonnollisia yhteisöjä tarkkailevan, valvontavaltion luomiseksi”.
Maan perustuslaki takaa uskonnonvapauden. Siinä kuitenkin kielletään ”uskonnon käyttö toimintaan, joka häiritsee yleistä järjestystä, heikentää kansalaisten terveyttä tai häiritsee valtion koulutusjärjestelmää”.
Lisätietoja Kiinasta:
• WWL 2019 Sijoitus: 27
• Vainojen päämoottorit: kommunistinen ja jälkikommunistinen sorto, islamilainen sorto, uskonnollinen nationalismi, diktaattorin vainoharhaisuus
• Väestö: 1,4 miljardia
• Uskonto: Kristittyjä 6,9 %, Agnostikkoja 31 %, Muita 30,1 %, Buddhalaisia 16,3 %, Ateisteja 6,8 %, Muslimeja 1,7 %
Tutustu lisää Kiinan tilanteeseen.