Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Asiantuntijat USA:n vaaleista: Tulos todellinen yllätys – sodanjälkeisen historian merkittävin tapahtuma Yhdysvaltain politiikassa

 

Liikemies Donald Trumpista on tulossa Yhdysvaltain seuraava presidentti. Radio Dein vaalistudiossa asiantuntijat kuvasivat tulosta amerikkalaiseksi jytkyksi ja valkoisen miehen iskuksi poliittista eliittiä vastaan.

– Tulos on todellinen yllätys, joka ei ollut ennakoitavissa, arvioi kansainvälisen bisnesverkosto AmCham Finlandin toimitusjohtaja Kristiina Helenius Radio Dein keskiviikon aamulähetyksessä.

Republikaaniehdokas Donald Trumpin äänimäärä yllätti amerikkalaiset toimittajat sekä mielipidemittausten tekijät.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

–  Tulos on päälaellaan siitä, mitä ennustettiin. Trumpilla on ollut paljon piilokannatusta, joka ei näkynyt mielipidemittauksissa. On ilmeistä, että moni Trumpin kannattaja ei ole halunnut kertoa kyselytutkimuksissa äänestävänsä ehdokasta, Suomen Washingtonin suurlähetystössä lehdistöneuvoksena työskennellyt Helenius tiivistää.

Poliitikkojen imagonrakennukseen perehtynyt pitkän linjan journalisti ja entinen Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen kuvaa vaalitulosta historialliseksi ennakkokaavailuihin suhteutettuna.

–  Tämä on sodanjälkeisen historian merkittävin tapahtuma yhdysvaltaisessa politiikassa imagonrakennuksen kannalta, kommentoi Uimonen Radio Deille.

Risto Uimosen mukaan Yhdysvaltain presidentinvaaleissa olivat vastakkain self made man ja kouliintunut presidenttiehdokas ja poliitikko, jolla hän viittasi demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clintoniin.

Tosi-tv -ajan Kennedy

Uimosen mukaan keskiviikkoaamun vaalipommi on 2000-luvun toisinto John F. Kennedyn ja Richard Nixonin historiallisesta vaalikamppailusta vuodelta 1960. ”Ensimmäisiksi televisiovaaleiksi” kutsuttua vaalitaistoa pidetään päänavauksena, josta alkaen imagopolitiikka on levinnyt demokraattisiin valintaprosesseihin.

– Silloin Nixon puhui kuin yliopiston professori, jota kansa ei ymmärtänyt. Kennedy sen sijaan teki hyvän vaikutelman ja voitti. Tässä on ihan sama asetelma. Donald Trump teki hyvän vaikutelman omiin äänestäjiinsä ja puhutteli mielikuvilla – imago ratkaisi, ei se mikä on puheen sisältö

Uimosen mukaan Trump on vaalikampanjansa aikana pitänyt sitkeästi kiinni imagostaan silloinkin, kun on näyttänyt siltä, että se vie kohti vaalitappiota.

– Hän on sanonut aivan uskomattomia ja järkyttäviä asioita, ja silti hän voittaa vaalit. Trumpin puheisiin on sisältynyt valtava määrä faktisia valheita – ja siitä huolimatta hän voittaa. Tällaista ei ole läntisessä maailmassa aiemmin tapahtunut.

– Trumpin puhe on tosi-tv -puhetta. Lauseet ovat lyhyitä, itse asiassa iskulauseita. Mutta hän puhuu tavallisen ihmisen näkökulmasta ja ymmärrettävää kieltä.

Ensimmäisissä arvioissa Donald Trumpin menestyksen taustalla arvioitiin olevan onnistuneesti läpimennyt viesti erityisesti teollisuuden työpaikkojen elvyttämisestä sekä amerikkalaisiin äänestäjiin pesiytynyt protestimieliala valtaapitäviä kohtaan, joka on levinnyt yhteiskunnan keskiluokkaan.

– Tämä on niin voimakas Washingtonin establishmentin vastainen isku, että muutoin vaalivoittoa on vaikea selittään. Näyttää siltä, että tyytymättömät valkoiset ovat lähteneet äänestämään protestihengessä, arvioi Uimonen.

Alustavien tietojen mukaan amerikkalaisten naisäänestäjien enemmistö olisi asettunut vaaleissa Hillary Clintonin taakse, kun taas Donald Trump oli vahvemmin miesten suosiossa. Uimonen alleviivaa, että tasa-arvoajattelu ei ole levinnyt Atlantin taakse.

–  Se kertoo siitä, että monien amerikkalaisäänestäjien mielestä naisen paikka ei ole Valkoisessa talossa maailman vaikutusvaltaisimmassa tehtävässä. Tämän seurauksena presidentiksi on tulossa mies, jolla ei ole minkäänlaista poliittista kokemusta.

Keskiviikkoaamun tietojen mukaan näytti siltä, että republikaaneille oli aukeamassa vaalien värisuora Yhdysvaltain politiikkaan. Alustavan ääntenlaskennan tuloksen mukaan Valkoisen talon viran lisäksi puolue oli säilyttämässä enemmistön edustajainhuoneessa ja senaatissa.

Radio Dei jatkaa Yhdysvaltain vaalien seurantaa keskiviikon aamulähetyksessä. Tapani Ruokanen pureutuu Yhdysvaltain vaalitulokseen ja sen merkitykseen ulkoministeriössä valtiosihteerinä ja Suomen Washingtonin suurlähettiläänä 1980-, 1990- ja 2000-luvuilla toimineen Jukka Valtasaaren kanssa torstaina 10.11. klo 16 alkaen.

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa