Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Asunnottomien yö nostaa esille piiloasunnottomuuden – Myös Espoossa moni nuori majailee kaverien luona

 
nuorehko henkilö istuu itseensä käpertyneenä yksin ulkona portailla

Kuvituskuva: Pixabay

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Helsingissä ja eri puolilla Suomea.

Piiloasunnottomuus on asunnottomuuden muoto, joka ei näy tilastoissa. Espoossa esimerkiksi nuorten asunnottomuus jää helposti piiloon. Piiloasunnottomuudella tarkoitetaan sitä, että vaikka ihmisellä on vakituinen osoite, hän ei syystä tai toisesta pysty asumaan siellä. Suomessa 2 139 ihmistä majoittui tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona vuonna 2023. Vielä paljon enemmän on heitä, joiden asunnottomuus ei ole tullut selvityksen tekijöiden tietoon.

– Piiloasunnottomuushan ei tosiaan näy missään tilastoissa ja voimme vain arvailla kuinka paljon sitä on. Se ilmiönä toki näkyy varmasti meidän sosiaalityössämme, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aikuisten sosiaalipalvelujen palvelulinjajohtaja Tapio Nieminen sanoo.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Nieminen arvioi, että Espoossa piiloasunnottomuutta näkyy erityisesti niiden nuorten kohdalla, jotka niin sanotusti joutuvat majailemaan kavereidensa sohvilla. On myös jo aikuistuneita nuoria, jotka joko taloudellisista tai muista syistä asuvat vanhempiensa luona.

Vaarana pudota palveluiden ulkopuolelle

Toisten kodeissa majoittumiseen voi liittyä vakaviakin riskejä. Taustalla saattaa olla esimerkiksi häpeää, väkivaltaa, pienituloisuutta tai sisäilmaongelmia.

– Yksi ryhmä ovat lähisuhde- ja perheväkivallasta kärsivät henkilöt. He voivat joutua asumaan samassa asunnossa, missä kärsivät fyysisen, henkisen tai taloudellisen väkivallan pelosta eivätkä pysty irrottautumaan itsenäiseen asumiseen, Tapio Nieminen toteaa.

Maahanmuuttajilla piiloasunnottomuutta esiintyy siksikin, että Suomen palvelujärjestelmä ei ole heille tuttu. Ihmiset päätyvät asumaan sukulaisten tai samasta kulttuurista tulleiden tuttavien luokse eivätkä välttämättä tule edes hakeneeksi omaa asuntoa.

Piiloasunnottomuutta kokeva ei aina osaa etsiytyä niiden palveluiden piiriin, joihin olisi oikeutettu. Asunnottomuuden pitkittyessä kynnys avun hakemiseen kasvaa. Joskus ihminen putoaa kokonaan palveluiden ulkopuolelle.

Miten näitä ongelmia Espoossa torjutaan?

– Piiloasunnottomuuteen ja siihen liittyviin oheisvaikutuksiin pystytään parhaiten tarttumaan tiiviillä ja pitkäjänteisellä sosiaalityöllä. Siihen kuuluu muun muassa etsivä ja yhteisöllinen sosiaalityö, mitä ei valitettavasti juurikaan pystytä tällä hetkellä tekemään resursointiongelmien vuoksi. Tärkeää olisi myös mahdollisuus lisätä lähisuhde- ja perheväkivaltatyöhön kohdennettavaa resurssia, Nieminen korostaa.

Päätapahtuma Helsingissä

Asunnottomien yön päätapahtumaa vietetään Helsingissä kansalaistorilla 17. lokakuuta. Tapahtumassa paikalla on yli 20 asunnottomuuden ja sen lieveilmiöiden parissa työskentelevää toimijaa. Ohjelmassa on muun muassa asiantuntijapuheenvuoroja sekä paneelikeskustelu, jossa mukana päättäjiä eri puolueista. Lisäksi luvassa on ruokatarjoilua, valoshow sekä live-musiikkia, josta vastaa muun muassa Sami Yaffa Band.

Monilla paikkakunnilla eri puolilla Suome Asunnottomien yö toteutuu seurakuntien, paikallisten yhdistysten ja muiden toimijoiden yhteistyöllä. Tapahtumissa on tarjolla muun muassa yleisöruokailuja, hiustenleikkuuta, saunomista, vaatejakoa ja muita palveluita. Tarkempia tietoja tapahtumista löytyy seurakuntien verkkosivuilta ja Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen verkkosivuilta.  

Yleisö voi osallistua Asunnottomien yö -tapahtumaan eri puolilta Suomea sytyttämällä Asunnottomien yön tulet kotonaan kynttilän, led-tuikun, parvekelyhdyn tai vaikkapa ulkotulen muodossa 17.10.2024 klo 19.00 ja osoittaa näin tukeaan asunnottomuutta kokeville ihmisille. Jaa oma Asunnottomien yön tulen kuvasi sosiaalisen mediassa #asunnottomienyo.