Maailmankatsomus säätelee tapaamme toimia maailmassa ja suhteitamme toisiin ihmisiin.
Ateisti toimittaja Jaakko Kinnunen ja kristitty yliopistonopettaja Juha Parkkinen keskustelevat maailmankuvastaan torstaina Jyväskylän Veritas Forumissa.
Toimittaja Jaakko Kinnunen kannattaa materialistista ja tieteellistä maailmankuvaa.
‒ On olemassa hyviä ja huonoja maailmankatsomuksia. Määrittelen niiden arvon seurausetiikan ja älyllisen rehellisyyden kautta. Siksi on erittäin tärkeää puhua näistä asioista avoimesti ja rehellisesti. Debatin puute ja kyvyttömyytemme siihen on yksi aikamme suurimmista ongelmista. Tämä on myös asia, jota kehittäisin korkeakoulutuksessa, Kinnunen toteaa.
Yliopistonopettaja Juha Parkkisen mielestä Suomessa on suuri tarve uuden koulutuskulttuurin luomiselle.
‒ Vallitseva moniarvoinen ja nopeasti muuttuva yhteiskunta tuottaa lukemattomia haasteita ja ongelmia identiteetin ja itsetunnon rakentumiselle. Monen on vaikea tunnistaa omaa ainutlaatuisuuttaan ja kehittää lahjakkuuttaan.
Parkkinen harmittelee sitä, että tällä hetkellä suuri osa opiskelijoiden potentiaalista ei tule esiin ja jää kehittymättä.
‒ Ihmisen syvin olemus on olla Jumalan kuva, olla vuorovaikutuksessa koko kosmoksen Luojan kanssa ja heijastaa Jumalan ominaisuuksia.”
Sekä Kinnunen että Parkkinen pitävät mahdollisena ja tavoiteltavana sitä, että Suomeen luotaisiin uusi korkea-asteen koulutuskulttuuri, jossa vahvistetaan opiskelijoiden ammatillisen identiteetin perustaa.
Suuri osa opiskelijoiden potentiaalista jää kehittymättä
‒ Uuden koulutuskulttuurin luomiselle on suuri tarve, koska vallitseva moniarvoinen ja nopeasti muuttuva yhteiskunta tuottaa lukemattomia haasteita ja ongelmia identiteetin ja itsetunnon rakentumiselle. On vaikeaa tunnistaa omaa ainutlaatuisuutta ja ainutlaatuista lahjakkuutta. Tällä hetkellä suuri osa opiskelijoiden potentiaalista ei tule esiin ja jää kehittymättä, Parkkinen toteaa.
Hän haluaa pitää ääntä koulutuskulttuurista, joka vahvistaa opiskelijoiden kasvua kokonaisina ihmisinä. Koulutuksen ja oppimisen päämääräksi hän nostaisi klassisessa mielessä sivistyneen ihmisen, jonka identiteetti rakentuu jakamattomasta ihmisarvosta ja vahvasta oman ajattelun syvärakenteiden tiedostamisesta. Näitä syvärakenteita ovat maailmankatsomus, etiikka, ihmiskäsitys ja arvot.
‒ Aito sivistys ilmenee elämän tavoitteina, jotka tähtäävät heikoimpien puolustamiseen ja auttamiseen, kestävän kehityksen edistämiseen ja ihmisarvoa ja oikeudenmukaisuutta murentavien voimien vastustamiseen. Tämä tarkoittaa suurta mullistusta korkea-asteen opinnoissa ja korkea-asteen opettajien ja opiskelijoiden välisissä suhteissa, Parkkinen sanoo.
Veritas Forum Jyväskylän yliopistolla torstaina 23.3. klo 16:15
Aika: torstai 23.3. klo 16:15
Paikka: Jyväskylän yliopisto, Alvar Aallon katu 9, Ruusupuisto, Helena-sali, RUU D 104.