Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Autettavista toimijoiksi

 

Seurakunnissa on tärkeää muistaa

Vammaiset kaipaavat tasavertaisuutta ja aitoa kohtaamista. Seurakunta- ja lähetystyössä on tärkeää nähdä vammaisten lahjat ja kyvyt, ei ainoastaan heidän avuntarpeensa.

– On paljon seurakuntia, joissa on fyysisiä esteitä. Asenteelliset esteet ovat kuitenkin vielä suurempia, sanoo Markku Lehtonen, Hyvä Sanoma ry:n vammaistoimikunnan puheenjohtaja.

Seurakunnissa ei osata aina kohdata ihmistä, jolla on vamma. On esimerkiksi melko yleistä olettaa, että vammainen haluaa esirukousta parantumisen puolesta.
– Tuli rukouspalveluun kuka tai minkälainen tahansa, tärkeintä on kysyminen ja kuunteleminen, tiivistää helluntaiseurakuntien kotimaantyön järjestön Hyvä Sanoma ry:n vammaistoimikunnan puheenjohtaja Markku Lehtonen.

Lehtonen, joka itsekin on liikuntavammainen, suree vammaisten kokemaa uskovien välinpitämättömyyttä ja rakkaudettomuutta.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

– On paljon seurakuntia, joissa on fyysisiä esteitä. Asenteelliset esteet ovat kuitenkin vielä suurempia. Toivon kovasti, ettei seurakunnissa pääsisi vallalle maailmallinen ajatus vanhuksista ja vammaisista haittana, Lehtonen herättelee.

Ei vain avuntarvitsijoita

Useissa helluntaiseurakunnissa vietetään vammaisteemapäivää sunnuntaina 26. lokakuuta. Forssan helluntaiseurakunnan pastori Tommi Hintsanen kertoo, miksi heidän seurakuntansa lähti mukaan teemapäivän toteuttamiseen.

– Raamatusta käy selvästi ilmi, että Jumala kokee erityistä myötätuntoa yhteiskunnassa heikoilla olevia kohtaan. Vanhan testamentin aikaan orvot, lesket, sairaat, köyhät ja muukalaiset olivat niitä ihmisryhmiä, joista Jumala kehotti erityisesti pitämään huolta. Uuden testamentin puolella Jeesuksen puheissa ja teoissa on sama linja. Edelleen meidän tulee huolehtia heikommassa asemassa olevista.

Hintsanen haluaa muistuttaa, että vammaiset ovat yhtä tärkeitä ihmisiä kuin muutkin. Heillä on ajatuksia, kykyjä ja lahjoja, jotka tulisi huomioida seurakunnassa. Tämä tulisi hänen mukaansa nostaa esille, jotta vammaisia ei nähtäisi yksisuuntaisesti vain avuntarvitsijoina.

Mallia Tansaniasta

Vammaisia voimauttavaan työhön tähdätään myös lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalissa.

– Kokonaisvaltainen kehitys, jota kohdemaissamme tavoittelemme, ei voi toteutua ilman vammaisten mukana oloa. Heidän parantuneet mahdollisuutensa esimerkiksi koulutukseen, työelämään, päätöksentekoon ja perhe-elämään vaikuttavat suoraan yhteiskunnan hyvinvointiin, Fidan kehitysyhteistyöpäällikkö Olli Pitkänen toteaa.

Fidassa on käynnissä vammaisasioiden toimintaperiaatteiden tuominen osaksi kaikkea järjestön toimintaa. Se tarkoittaa niin lähetystorien muuttamista esteettömiksi kuin henkilöstön kouluttamista, unohtamatta yhteistyötä vammaisjärjestöjen kanssa.

Kimmoke vammaisasioiden parantamiseen saatiin Fidan kumppaniyhteisöltä, Tansanian Helluntaikirkolta.

– He loivat oman vammaisjulkilausuman koko kirkkokunnalle vuonna 2008. Esimerkki osoitti, kuinka tarpeellinen tällainen linjaus on, ja saimme oppia sen luomisesta ja toteuttamisesta kumppaniltamme.

– Vammaisia henkilöitä on jokaisessa ihmisryhmässä tulotasosta tai muusta taustaseikasta riippumatta. Kyse on myös ihmisoikeuksista: jokaisella vammaisella henkilöllä on oikeus tasavertaiseen elämään, Pitkänen toteaa.

Lue jutut kokonaisuudessaan Ristin Voiton vammaisteemanumerosta 41/2014.