Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Auttaako kansainvälinen kummilapsitoiminta?

 

Planin kummilapsia. KUVA: Plan Suomi Säätiö

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan kansainvälinen kummilapsityö on tehokas tapa auttaa köyhien maiden lapsia uuteen alkuun. Kyseessä on ensimmäinen laajasti asiaa selvittänyt tutkimus. Tutkimukseen osallistui 10144 kansainvälistä kummilapsitukea saanutta henkilöä.

Seurakuntalainen.fi selvitti asiaa myös Suomen tasolla. Järjestöjen vuosiraportit paljastavat, että työllä on suuri merkitys.

Amerikkalaiseen tutkimukseen valittiin henkilöitä, jotka olivat aloittaneet osallistumisensa kummilapsiohjelmaan sukupolvi sitten. Kaikki tutkittavat olivat osallistuneet ohjelmaan Compassion International -järjestön kautta. Kyseessä on maailman johtava kansainvälinen kummilapsityötä tekevä järjestö.

Tutkimuksen mukaan kummilapsiohjelmaan osallistuminen lisäsi merkittävästi todennäköisyyttä suorittaa loppuun peruskoulu sekä peruskoulun jälkeinen toisen asteen koulutus. Yliopistotutkinnon suorittamisen todennäköisyys kasvoi kummilapsilla 50-80 prosenttia ja virkamiestyyppisen työn saaminen 35 prosenttia.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

– Compassion Internationalissa panostetaan aineellisen avun lisäksi henkisen pääoman kasvattamiseen kuten itsetunnon vahvistamiseen, omien tavoitteiden löytämiseen sekä henkisiin ja eettisiin arvoihin. Aineellinen apu on tärkeää, mutta usein juuri henkisten arvojen tukeminen on tärkein avain köyhyyden torjumisessa, tutkija Bruce Wydick toteaa, The University of Chicago -julkaisussa.

Suomen kummit hyvin sitoutuneita

Myös Plan Suomi Säätiöstä kerrotaan, että vuosittain kerättyjen raporttien mukaan kummilapsityö kannattaa. Säätiö on maamme suurin kummityötä tekevä järjestö.

– Keräämme työmme tuloksista erityyppisiä raportteja pitkin vuotta. Saamme sekä alueellisia että yksilöityjä raportteja kummilapsistamme. Tulosten yhteenvedot kertovat, että työ on varsin merkityksellistä, markkinointijohtaja Kirsi Mettälä kertoo.

Planin toimintaa tukee tällä hetkellä 25 000 suomalaista lahjoittajaa.

– Kummien määrä on kehittynyt hyvin vuosi vuodelta. Erityisen iloisia olemme siitä, että suomalaiset ovat varsin sitoutuneita kummitoimintaan. Yksi selkeä ominaispiirre on se, että lahjoittajina pysytään varsin pitkään. Keskiarvo on tällä hetkellä viisi vuotta, moni on mukana paljon pidempäänkin, Mettälä kertoo.

Suomessa merkittävää kummilapsityötä tekevät muun muassa Suomen Lähetysseura, Pelastusarmeija, Fida International, SOS-Lapsikylä, Patmos Lähetyssäätiö ja Suomen evankelisluterilainen Kansanlähetys.

UNESCOn mukaan maailmassa on edelleenkin 67 miljoonaa lasta, jotka eivät pääse kouluun. Useimmat heistä asuvat kehitysmaissa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Köyhyys on suurin syy lasten koulutuksen puutteeseen. Samalla koulutus on kuitenkin yksi tehokkaimmista keinoista vähentää köyhyyttä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie