Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Avioliittokysymys jakaa kirkkoa – Raamatun ilmoitus vai sateenkaari-ideologia?

 

Kirkon avioliittokysymyksessä ei ole kyse vain samaa sukupuolta olevien vihkimisestä, vaan sen taustalla on pyrkimys tuoda kirkkoon laajemmin sateenkaari-ideologian mukaista ajattelua, joka eroaa kirkon perinteisestä opetuksesta.

Samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkiminen jakaa voimakkaasti evankelisluterilaista kirkkoa. Luterilaisen kirkon piispainkokous on yrittänyt löytää kiistaan ratkaisun ehdottamalla kahta rinnakkaista avioliittokäsitystä. Ehdotusta ei ole kuitenkaan hyväksytty vielä kirkolliskokouksessa. Kirkkolain tai -järjestyksen muutos vaatisi kolmen neljäsosan enemmistön. Sleyn (Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys) lähetysjohtaja ja päätoimittaja Ville Auvisen arvion mukaan vihkimisen puolella on niukka enemmistö kirkolliskokouksen edustajista. Vaikuttaa siltä, ettei asiaan saada vieläkään ratkaisua.

– Luulen, että joillekin piispoille tämä on kiusallinen asia, josta haluttaisiin päästä jotenkin yli, koska se on tällä hetkellä pääasia, josta kirkko tunnetaan, Auvinen toteaa.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Yhteinen kieli puuttuu

Miksi kiista on niin vaikea ratkaista? Sen taustalla on Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen (SEKL) Uusi tie -lehden päätoimittaja Santeri Marjokorven mukaan kaksi hyvin erilaista, jopa toisensa poissulkevaa kristinuskon tulkitsemisen tapaa.

– Toisessa lähtökohta on se, että pidetään uskollisesti kiinni Raamatusta ja olemassa olevasta oppiperinnöstä ja pyritään välittämään sitä sukupolvelta toiselle. Toinen puoli ajattelee, että kristinusko on kuin mikä tahansa inhimillinen puolue tai organisaatio, joka muuttuu ajan mukana. Tässä näkemyksessä ei ole mitään pysyvää – paitsi ehkä abstrakti armon käsite.

Auvisen mukaan kysymys on kokonaisuudessaan paljon syvemmästä asiasta kuin pelkästään avioliitosta.

Samoilla sanoilla – Jumala, armo, rakkaus, Raamattu – tarkoitetaan ihan eri asioita. Tämän vuoksi keskustelu on aika mahdotonta.

– Polarisaation eri puolilla on hyvin toisenlainen käsitys monesta eri asiasta kristillisessä uskossa. Samoilla sanoilla – Jumala, armo, rakkaus, Raamattu – tarkoitetaan ihan eri asioita. Tämän vuoksi keskustelu on aika mahdotonta.

”Kirkko tarvitsee uudistumista”

Avioliittokysymykseen liittyvä jakaantuneisuus on aiheuttanut isoja haasteita muissakin länsimaisissa kirkoissa. Santeri Marjokorpi kertoo amerikkalaisesta luterilaisesta kirkosta, joka on ajanut voimakkaasti sateenkaari-ideologiaa läpi ja menettänyt siksi paljon jäseniä. Kyseisen kirkon tulevaisuus ei näytä hyvältä.
Myös Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa kärsitään jäsenkadosta.

– Suunta, johon kirkko on menossa, on hyvin vakava. Minun on vaikea nähdä, että sitä muutettaisiin tällaisilla tempauksilla, mitä nyt yritetään esimerkiksi avioliittokysymyksen suhteen, Marjokorpi toteaa.

– Itse haluan uskoa siihen, että Jumalan interventio eli herätys on aina mahdollinen. Pieniä merkkejä on ilmassa. Esimerkiksi ihmiset, jotka eivät ole aiemmin kertoneet ääneen olevansa kristittyjä, ovat alkaneet puhua uskostaan julkisesti. Se on elämän merkki, Ville Auvinen sanoo.

Luterilaisella kirkolla on hänen mukaansa edelleen mahdollisuus tavoittaa suomalaisia laajasti, mutta se vaatisi kirkolta uudistumista.

– Kirkko, joka ajattelee uskottavuuden tulevan siitä, että mukaillaan yleistä mielipidettä, ei ole uskottava kirkko.

Ville Auvinen ja Santeri Marjokorpi ovat vieraana IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Ohjelma esitetään TV:n antennikanavalla 16 keskiviikkona 18.9. klo 20.00 ja uusintana sunnuntaina 22.9. klo 20.00.

Ohjelma on katsottavissa veloituksetta myös Permanto-verkkopalvelussa.

Elina Uusikylä