Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Avustusjärjestöt: Syyriassa merkittävää herätystä

 

Osa syyrialaisseurakunnista on kyennyt jatkamaan toimintaansa. Kuvassa pyhäkoululaisia Damaskoksessa. Kuva: Avainmedia

Väkivallan järkyttämät syyrialaiset etsivät elämälleen uutta suuntaa. Useat avustusjärjestöt ovat raportoineet hengellisestä herätyksestä pakolaisleireillä ja Syyriaan jääneiden keskuudessa.

Syyriassa ja sen naapurimaiden pakolaisleireillä on virinnyt merkittävä hengellinen herätys, raportoivat useat sisällissodan raastamia syyrialaisia auttavat kristilliset avustusjärjestöt.

Raportit kertovat hengellisestä etsinnästä, kastetilaisuuksista, uusista kotiseurakunnista ja kääntyneiden etsiytymisestä olemassa olevien seurakuntien yhteyteen.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

Asiasta on uutisoinut muun muassa monia Lähi-idässä toimivia lähetys- ja avustusjärjestöjä rahoittava Christian Aid Mission. Yhdysvaltalaisjärjestön saamien tietojen mukaan pelkästään Irakin pakolaisleireillä kääntyneitä on vähintään 2 000, Libanonissa yli tuhat ja Turkissakin useita satoja.

Joissakin arvioissa on puhuttu yhteensä jopa 10 000 kääntyneestä Syyriassa ja naapurimaiden pakolaisleireillä.
– Herra käyttää tätä [Syyrian sisällissotaa] avatakseen sydämiä ja kääntääkseen ihmisiä häntä kohti, Operaatio Mobilisaation työntekijä Julyan Lidstone sanoi Mission Network News -sivustolla huhtikuussa.

Kristillisistä suomalaisjärjestöistä Syyrian herätyksen ovat tiedotuksessaan nostaneet esille ainakin Avainmedia ja Patmos Lähetyssäätiö. Viimeksi mainittu tukee syyrialaispakolaisten auttamista paitsi Syyriassa, myös Armeniassa, jossa kymmenet apua saaneet pakolaiset ovat viime kuukausina tulleet ensin kumppaniseurakunnan tilaisuuksiin ja kääntyneet sitten kristityksi.

Lähimmäisenrakkaus puhuttelee

Avustusjärjestöjen mukaan keskeiset syyt herätyksen taustalla ovat syyrialaisten pettyminen islamiin sekä kristittyjen avustustyöntekijöiden sitoutunut ja määrätietoinen lähimmäisenrakkaus.

– He [pakolaiset] ovat avoimia ja kiinnostuneita niistä, jotka välittävät heistä. Kristilliset järjestöt ovat kohdanneet runsaasti sellaisia henkisiä ja hengellisiä tarpeita, joita isot avustusjärjestöt ja hallitusten toimijat eivät pysty kohtaamaan, kommentoi Christian Aid Mission -järjestön Steve Van Valkenberg tammikuussa God Reports -sivustolla.

– He [syyrialaiset] eivät näe islamissa rakastavaa Jumalaa.

Avainmedian arabiankielisen työn johtaja Aaron lisää hengellisen etsinnän syyksi suoranaisen kuolemanpelon.

– Etenkin suurissa kaupungeissa monet muslimit, jotka ovat aina eläneet rauhassa kristittyjen kanssa ja nyt näkevät, mitä kauheuksia äärimuslimit tekevät, ovat alkaneet miettiä asioita. He tietävät, että he itse voivat kuolla huomenna.

Avainmedian johtaman Al Hayat -satelliitti-tv-kanavan sveitsiläinen kumppanijärjestö on niin ikään saanut todistaa herätystä. Järjestö jakaa humanitaarista apua sekä Syyriassa että ulkomaiden pakolaisleireillä. Kumppanin mukaan herätys näkyy myös syyrialaisissa seurakunnissa.

– Siellä, missä seurakunnat toimivat, on järjestetty jopa herätyskokouksia. Evankelisten seurakuntien lisäksi katolisessa kirkossa on ollut aikamoinen herätys. Paineen keskellä ihmiset etsivät Jumalaa ja tekevät parannusta, Aaron kertoo.

Keskeinen vaikutus kääntymyksiin on myös kristillisillä televisio-ohjelmilla, kanavajohtaja uskoo. Arabimaissa satelliittilähetyksiä katsotaan paljon, ja satelliittilautasia on runsaasti myös pakolaisleireillä. Myös kristillisiä ohjelmia on runsaasti tarjolla. Tavanomaisen evankelioivan ja opettavan sisällön lisäksi Al Hayat on lähettänyt useita ohjelmia Syyrian tilanteesta.

– Syyriasta tulleiden ohjelmapalautteita määrä on kasvanut hieman. Monet palautteista ovat pyyntöjä kuten ”puhukaa meistä”, ”rukoilkaa meidän puolestamme” ja ”auttakaa meitä”.

”Näillä ihmisillä ei ole yhtään mitään”

Syyrian kolme vuotta kestäneessä sisällissodassa on kuollut arviolta 160 000 ihmistä. Yhdeksän miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan, vajaa kolmannes ulkomaille. Yli kahdeksan miljoonaa syyrialaista tarvitsee humanitaarista apua.

Helluntailainen entinen lähetystyöntekijä Erkki Ikäläinen on talven aikana vieraillut Turkissa sijaitsevilla pakolaisleireillä Rotary-järjestön edustajana. Hänen mukaansa leireillä jotkut asiat ovat hyvin, jotkut ”katastrofaalisen huonosti”. Apua ei myöskään riitä kaikille.

– Turkissa olevista syyrialaispakolaisista arviolta 400 000 ei saa minkäänlaista tukea elämiseensä. Näillä ihmisillä ei ole yhtään mitään.

Kristillisestä herätyksestä Ikäläinen ei ole leireillä kuullut.

Entäpä, jos kääntymyksissä onkin kyse vain epätoivoisista yrityksistä saada kristittyjen apua? Christian Aid Missionin kumppanijärjestöt vakuuttavat, että suurin osa uskoon tulemisista ainakin näyttää aidoilta: kääntyneet paitsi haluavat tulla kastetuiksi, myös tutkivat omaehtoisesti Raamattua ja kertovat uudesta uskostaan sukulaisilleen.

Aitouden puolesta puhuu myös kääntyneisiin kohdistuva väkivallan uhka.

Ennen sotaa Syyrian 23-miljoonaisesta väestöstä noin kymmenen prosenttia kuului kristillisiin kirkkoihin.

 

Juttua korjattu 10. kesäkuuta: Erkki Ikäläinen on helluntaiherätyksen entinen Japanin-lähetti, ei lääkäri.