Me hirtämme sinut julkisesti torilla. Olet rikkonut lakiamme jakamalla Raamattuja ja kristillistä kirjallisuutta radiolähetystenne yhteydessä. Batyr Nursen ja hänen neljä ystäväänsä olivat kauhuissaan, kun heidät pidätettiin heidän jakaessaan humanitaarista apua ja Raamattuja turkmenistanilaisissa kylissä.
Turkmenistanilaissyntyinen Batyr Nursen kuuli evankeliumin ensimmäistä kertaa 17-vuotiaana. Keskusteltuaan ystävänsä kanssa hän antoi elämänsä Jeesukselle. Pian hän alkoi kertoa Jeesuksesta myös toisille ja useista Batyr Nursenin sukulaisista tuli kristittyjä. Pieni seurakunta alkoi kasvaa ja Nursenista tuli sen paimen.
Elämä kristittynä Turkmenistanissa ei ollut helppoa. Diktaattori Saparmurat Nijazov (1940–2006) rakensi ympärilleen voimakkaan henkilökultin, mikä tiesi vaikeuksia kristityille ja muslimeille.
– Vaino paheni. Marraskuussa vuonna 2000 minut ja muutama muu pidätettiin. Kahden viikon ajan vahvasti päihtyneet poliisit kuulustelivat meitä. Sain kokea kaikki Stalinin terrorin kauhut sähköiskuista lähtien. Kiitos kansainvälisen huomion ja paineen Turkmenistanin viranomaisia kohtaan, meidät vapautettiin. Kun palasin kotiin, vaimoni tuskin tunnisti minua.
– Liikkeessämme oli neljä keskeistä perhettä. Viranomaiset halusivat, että meidän pitää esiintyä televisiossa, kieltää Jeesus ja sanoa, että USA on maksanut meille.
Nursen päätti paeta vaimonsa ja poikavauvansa kanssa maasta. Uzbekistanin ja Venäjän kautta he päätyivät Norjaan vuonna 2001. Siellä hän asuu yhä perheensä kanssa ja työskentelee SilkPartners-järjestössä. Järjestö tekee medialähetystyötä silkkitien turkinsukuisia kieliä puhuvien parissa.
Kuolemanvaarasta vapauteen
Koska Batyr Nursen ei voi tavoittaa maanmiehiään Turkmenistanissa muutoin kuin radion ja television välityksellä, hän yrittää etsiä heitä muualta maailmasta. Hän on ollut mukana perustamassa turkmenistanilaisille kirkkoa Turkkiin ja lähtenyt tavoittamaan heitä heidän asuinalueilleen.
– Olimme vuonna 2006 viemässä humanitaarista apua ja Raamattuja sekä kristillistä kirjallisuutta turkmenistanilaisiin kyliin. Terroristijärjestö kidnappasi meidät ja uhkasi hirttää torilla.
– Se oli kauhea kokemus. Tilanteemme tuntui entistä synkemmältä, kun YK:n diplomaatti vieraili luonamme ja sanoi, että he ovat käyttäneet kaikki suhteensa, eivätkä pysty auttamaan meitä. Menetimme toivomme, kunnes yöllä yksitoista ruotsalaista ISAF-sotilasta tuli panssarivaunulla ja vapautti meidät.
Nursen kertoo, että hänen rankat kokemuksensa ovat kasvattaneet hänen luottamustaan Jumalan voimaan.
Batyr Nursen vierailee Suomessa Kansanlähetysopiston järjestämillä Idäntyönpäivillä Ryttylässä 13.-15. maaliskuuta.
Pidempi juttu Batyr Nursenista Uuden Tien verkkosivuilla (maksullinen).