Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Bill Gates ennustaa: Köyhät valtiot poistuvat maailmasta

 

Bill Gates vuonna 2013. KUVA: www.dts-nachrichtenagentur.de

Microsoft-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Bill Gates ennustaa, että vuoteen 2035 mennessä maailmassa on tuskin jäljellä yhtään köyhää valtiota. Gates kirjoittaa asiasta Bill ja Melinda Gatesin säätiön vuosiraportissa. Säätiö on Gatesien vuonna 2000 perustama hyväntekeväisyysjärjestö.

Bill Gates kumoaa vuosiraportissaan köyhyyttä ja kehitystä koskevia myyttejä. Yksi niistä kuuluu: ”Köyhät maat on tuomittu pysymään köyhinä.” Gatesin mukaan väite ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa tilastojen valossa. Köyhissä maissa on tapahtunut kehitystä viimeisten kymmenien vuosien aikana.

Kiina, Intia, Brasilia ja Botswana ovat esimerkkejä voimakkaasta talouskasvusta. Joidenkin mukaan talouskasvu koskee kyllä Aasian valtioita, mutta Saharan eteläpuoleinen Afrikka on tuomittu jäämään köyhäksi. Bill Gates kuitenkin huomauttaa, että Afrikka on ottanut suuria askeleita muun muassa terveyden ja koulutuksen saralla. Vuodesta 1960 tähän päivään naisten elinikäennuste on noussut Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa 41:stä 57:ään, huolimatta HIV-epidemiasta. Vuonna 1970 vain 40 prosenttia lapsista pääsi kouluun. Tänä päivänä prosenttiosuus on 75. ”Jos riittävä ruoka, pääsy kouluun tai pidempi elinikä ovat hyvän elämän mittareita, silloin elämä on ehdottomasti paranemassa siellä. Tällainen kehitys ei ole tarinan loppu; se on perusta jatkuvalle edistykselle”, Gates kirjoittaa.

Maailmanpankki luokittelee valtiot bruttokansantulon mukaan neljään luokkaan: alhaisen tulotason, alhaisen keskiluokan tulotason, korkeamman keskiluokan tulotason ja korkean tulotason maihin. Bill Gatesin mukaan lähes kaikki 35 alhaisen tulotason maata saavuttavat parissakymmenessä vuodessa sellaisen tason, jota nyt kutsumme keskiluokkaiseksi.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Bill ja Melinda Gatesin säätiön vuosiraporttiin voi tutustua tästä linkistä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie