Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Bill Hybels: Rohkaiskaa nuoria johtajuuteen

 

Bill Hybels haastoi Global Leadership Summit (GLS) -puheessaan rohkaisemaan nuoria johtajuuteen. Sillä on merkitystä, että joku rohkaisee ja kannustaa eteenpäin.

Bill Hybels muisteli ensimmäistä kertaa, jolloin joku tunnisti hänessä johtajuustaitoja. Hän oli tuolloin vain 10-vuotias kepposteleva koulupoika. Oppitunnin aikana hän sai elekielellä haastettua koko luokan mukaansa yhteiseen metkuun, jonka tavoitteena oli säikäyttää sijaisopettaja pahanpäiväisesti.

Metkun järjestäminen vaati suostuttelua ja organisointikykyä. Hän kysyi vähän ennen tunnin päättymistä opettajalta kysymyksen ja opettaja kääntyi selventämään asiaa liitutaululle. Opettajan selän takana nuori Hybels johti luokan nostamaan pulpettien kannet ylös ja tipauttamaan ne alas samanaikaisesti. Opettaja kiljui hyytävästi ja vaati luokkaa paljastamaan, kuka oli metkun takana. Koko luokka katsoi Hybelsiin ja hän tunnusti olevansa syypää.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Opettaja nuhteli häntä asiaankuuluvasti. Rangaistuksena hänen piti viettää koko viikon välitunnit luokassa tekoaan miettien. Opettaja kertoi kuitenkin ymmärtävänsä, että tempun toteuttaminen vaati johtajuustaitoja. Jos vain Hybels oppisi käyttämään johtajuuttaan hyvään pahan sijasta, hänestä tulisi vielä melkoinen johtaja.

Koulupojan mieleen ei vielä koskaan ollut juolahtanut, että hänessä voisi olla johtaja-ainesta. Hän todella pohti opettajan sanoja luokassa yksin istuessaan.

– Mietin, olenko todella olla johtaja vai pelkkä häirikkö? Mutta miten ihmeessä saisin ihmiset tekemään hyvää? Ja olisiko se koskaan yhtä hauskaa kuin tämä? Hybels kertoo.

Meillä on mahdollisuus kannustaa nuoria

Kun Hybels katsoo omaa johtajuusmatkaansa taaksepäin, hän ymmärtää, että matka johtajuuteen alkoi monin tavoin juuri tuona päivänä pulpetinkansitempusta ja opettajan sanoista, jotka kylvivät johtajuuden siemenen hänen sisimpäänsä.

– Milloin joku tunnisti ensimmäisen kerran johtajuuden sinussa? Kuka uskoi sinuun ennen kuin kukaan muu uskoi sinuun?  Kuka antoi tilaisuuksia johtaa ja ottaa vastuuta, vaikka tiesit sen ylittävän sen hetkiset kykysi?

– Olemme valtavasti velkaa niille, jotka kylvivät johtajuuden siemeniä meihin, avasivat ovia ja ottivat siipiensä suojaan, Hybels muistuttaa.

Hän kirjoitti syvää kiitollisuutta osoittavat kirjeet kaikille, jotka olivat jotakin hänen hyväkseen tehneet. Samalla hän pyysi Jumalalta, ettei koskaan lakkaisi toimimasta samoin nuorten elämässä.

– Kaikkien johtajien tulisi kylvää johtajuuden siementä niiden nuorten elämässä, joissa näemme kyvyn johtaa, Hybels haastaa.

Suomen Vapaakirkossa on puhuttu viime vuosina paljon uuden sukupolven nostamisesta vanhempien rinnalle. Asia on ajankohtainen maailmanlaajuisesti niin seurakunnissa kuin liike-elämässä ja kolmannella sektorillakin. Olisi tärkeä rohkaista nuoria jo varhain. Vastuuta opitaan kantamaan kantamalla vastuuta. Uusia taitoja opitaan tekemällä uusia asioita.

Keitä nuoria sinun vaikutuspiirissäsi on, joissa näet kykyä kantaa vastuuta? Miten voisit rohkaista heitä eteenpäin?

 

Aiheet

, ,