Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Brexit jakaa myös kristittyjä Britanniassa

 

Well Sheffield Baptist Church -seurakunnan pastori Nick Allan ei usko, että brexit vaikuttaa kielteisesti seurakuntien kansainväliseen toimintaan. Kuva: Well Sheffield Baptist Church

Britannian ero EU:sta jakaa brittejä, eivätkä kristityt ole paikallisen pastorin mukaan poikkeus. Ristiriitojen keskellä kysytään kykyä ymmärtää vastapuolta.

Yhdistyneen kuningaskunnan on määrä irtautua EU:sta maaliskuun loppuun mennessä. Brexit ja sen toteutustapa ovat jakaneet brittejä, eivätkä kristityt ole poikkeus. Näin kertoo Well Sheffield Baptist Church -seurakunnan pastori Nick Allan.

– Vuoden 2016 kansanäänestyksen tulokset osoittivat, että lähes yhtä moni kristitty äänesti brexitin puolesta kuin sitä vastaan. Kansa ei vieläkään ymmärrä mitä brexit tarkoittaa. Siispä sekä filosofiset että poliittiset perustelut puolesta ja vastaan pysyvät edelleen yhtä vahvoina ihmisten sydämissä ja mielissä, Allan kommentoi.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Pastorina hän päätti olla kertomatta julkisesti omaa kantaansa, kun tajusi, että mielipiteet jakautuvat kahtia seurakunnassa. Syitä eri näkemyksiin löytyi niin uskonnollisista, kansallismielisistä kuin taloudellisistakin perusteluista.

Allan ei usko, että brexit vaikuttaa kansainväliseen yhteistyöhön lähetysjärjestöjen ja toisten kirkkojen kanssa.

– Kristityillä on luonnostaan maailmanlaajuinen näkökulma. Niin pienet kuin suuret seurakunnat tekevät lähetystyötä eri puolilla maailmaa ja tukevat sekä taloudellisesti että rukouksin kohteitaan.

 

Vastakkainasettelun keskellä tarvitaan suvaitsevaisuutta

Miten brexitiin on varauduttu?

– Sekä kansamme että kirkkomme ovat todennäköisesti varautuneet huonosti brexitiin. Puhun seurakunnalleni siitä, miten kristitty voi suhtautua viisaasti ongelmiin ja niiden aiheuttamaan vihaan. On houkuttelevaa tukea äänekkäästi toista puolta ja kritisoida toista, Allan toteaa.

– Kristityille Jeesus on kuitenkin Herra, ei EU:n tai maamme poliitikot. Meitä hallitsee toisenlainen kuningas, jonka tärkeysjärjestys on erilainen ja meidän on tarkasteltava ensisijaisesti hänen valtakuntaansa. Meidän tulee korostaa suvaitsevaisuutta ja palauttaa mieliimme raamatullinen kutsu ”tee oikein, osoita rakkautta ja hyvyyttä ja vaella valvoen” (Miika 6:8).

Nick Allan arvioi, että Britannia voi kärsiä taloudellisesta ahdingosta toisenkin vuosikymmenen. Viime vuosikymmenen aikana kirkot ovat reagoineet taloudelliseen ankaruuteen käytännön toimilla, kuten organisoimalla ruokajakoa.

Niinpä brexit-pilvellä on myös hopeareunus.

– Brexit tarjoaa mahdollisuuden palvella yhteiskuntaa ja välittää toivon evankeliumia.

 
Päivä artikkelibanneri 13.11.- 2024