Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

British Airwaysillä työskennelleen uskonnonvapautta loukattiin

 

KUVA: Ken Iwelumo/Wikimedia Commons

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi tiistaina päätöksen neljästä valituksesta, joiden mukaan Iso-Britannian oikeuslaitos oli tehnyt kristittyjen työntekijöiden uskonnonvapautta loukkaavia päätöksiä. Lentoyhtiö British Airwaysillä työskennelleen Nadia Eweidan tapauksessa EIT katsoi Iso-Britannian rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimuksen takaamaa uskonnonvapautta. Eweidalta oli kielletty ristikaulakorun käyttö työpaikalla. Kolmessa muussa tapauksessa Iso-Britannia sai EIT:ltä puhtaat paperit.

Nadia Eweida työskenteli British Airwaysillä lähtöselvityksessä. British Airwaysin työntekijöiden pukukoodi kielsi korujen esillä pitämisen. Eweida kuitenkin päätti pitää ristikorua kaulassa merkkinä henkilökohtaisesta kristillisestä uskosta. Tämän seurauksena hänet pantiin työstä sivuun syyskuussa 2006 siihen saakka, kunnes hän mukautuisi pukukoodiin. Eweida sai palata työhön helmikuussa 2007, kun lentoyhtiön vaatimukset olivat muuttuneet.

Eweida valitti lentoyhtiön toiminnasta paikalliseen työtuomioistuimeen. Eweidan mukaan lentoyhtiö syyllistyi uskonnolliseen syrjintään. Työtuomioistuin torjui Eweidan valituksen vedoten siihen, että kristillinen usko ei vaadi ristin esillä pitämistä, vaan se oli puhtaasti työntekijän henkilökohtainen valinta. Hallinto-oikeus torjui niin ikään valituksen ja Iso-Britannian korkein hallinto-oikeus ei antanut Eweidalle valituslupaa toukokuussa 2010.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi, että Britannian viranomaiset olivat epäonnistuneet suojelemaan Nadia Eweidan oikeutta ilmaista uskontoaan. EIT katsoi, että näin oli rikottu Euroopan ihmisoikeussopimuksen yhdeksättä artiklaa, jonka mukaan kaikilla on ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapaus.

”Tuomioistuin katsoi, että asteikon toisessa päässä oli Eweidan halu ilmaista uskonnollista vakaumustaan. Asteikon toisessa päässä oli työnantajan toive suojella tiettyä yrityksen imagoa. Vaikka tämä päämäärä oli epäilemättä sallittu, paikallisten tuomioistuimet antoivat sille liian paljon painoa”, päätöksessä todetaan.

Sen sijaan Shirley Chaplinin tapauksessa EIT hyväksyi Iso-Britannian oikeuslaitoksen päätökset. Myös Chaplin oli valittanut ristikorun kieltämisestä. Chaplin työskenteli sairaanhoitajana, ja korukielto perustui terveys- ja turvallisuusnäkökohtiin.

Lilian Ladelen ja Gary McFarlanen tapaukset liittyivät homoseksuaalisuuteen. Molemmat heistä ovat vakaumuksellisia kristittyjä, jotka näkevät homosuhteet Jumalan lain vastaiseksi. Ladele työskenteli maistraatin henkikirjoittajana Lontoossa. Hän ei halunnut vetää homoparien parisuhteen rekisteröintiseremonioita, minkä vuoksi työnantaja rankaisi häntä. McFarlane työskenteli Bristolissa parisuhdeneuvojana. Hän vastusti seksuaaliongelmista keskustelemista homoparien kanssa ja sai potkut. Molemmissa tapauksissa EIT katsoi, että työnantaja oli puolustanut seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa, jotka eivät voineet jäädä kristittyjen omantunnonvapauden jalkoihin.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie