Bulgariassa on vireillä uusi lakiehdotus, joka toteutuessaan rajoittaisi uskonnonvapautta ja pienten uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksia. Bulgarian Evankelinen Allianssi pyytää eurooppalaisia tahoja vetoamaan hallitukseen.
Bulgarian Evankelisen Allianssin (BEA) mukaan lakiehdotuksessa on monia ongelmakohtia. Ensimmäinen on se, että vain Bulgarian kansalainen saisi toimia liturgina. Liturgilla pitäisi olla Bulgariassa opiskeltu teologinen koulutus, tai hänen ulkomainen opiskelupaikkansa tulisi olla valtion hyväksymä. Lisäksi vain ortodoksit ja muslimit saisivat kouluttaa papistoa ja ylläpitää kouluja. Mitään uskonnollista tilaisuutta ei saisi järjestää niille tarkoitettujen tilojen ulkopuolella. Vain yli kolmensadan hengen uskonnolliset ryhmät saisivat laillisen aseman.
Lisäksi ulkomaalaiset saisivat ehdotuksen mukaan opettaa tai saarnata vain Bulgariassa vihityn papin kanssa. Ulkomaalaiset lahjoitukset sallittaisiin vain, jos ne ovat sosiaalista tukea tai tarkoitettu rakenteilla oleville rakennuksille. Ulkomaalaiset lahjoitukset tarvitsisivat myös aina hallituksen hyväksynnän. Esimerkiksi pappien palkkaa ei voisi enää maksaa ulkomailta, eikä lahjoituksia saisi antaa uskonnollista kirjallisuutta varten.
Lakiehdotus läpäisi ensimmäisen parlamenttikokouksen lokakuun alussa. Parlamentti on antanut väliaikaisen mahdollisen vastalauseille, joita voi jättää 16. marraskuuta asti. Sillä aikaa poliitikkojen ja uskonnollisten edustajien muodostama ryhmä pyrkii käsittelemään ehdotetun lain sanamuotoja.
BEA:n mukaan yksikään maan uskonnollinen yhteisö ei ole hyväksynyt lakiehdotusta. BEA pyytää eurooppalaisia instituutioita, Euroopan parlamentin jäseniä ja ihmisoikeusjärjestöjä kirjoittamaan vastalauseita Bulgarian hallitukselle.
Maailman Evankelinen Allianssi (The World Evangelical Alliance, WEA) on antanut lausunnon, missä se kehottaa Bulgarian hallitusta hylkäämään lakiehdotuksen. Allianssin mukaan uusi laki antaisi Bulgarian valtiolle ”valtavat ja tarpeettomat” valtuudet, joilla se voisi puuttua uskonnollisten yhteisöjen toimintaan. Bulgarian tilanne on lausunnon mukaan hälyttävä. WEA kirjoittaa, että jos lakiehdotus hyväksytään nykyisessä muodossaan, se saattaisi pakottaa sulkemaan evankelisia kirkkoja. Vaikka kirkkoja ei suljettaisi, ne joutuisivat ”kärsimään sietämättömiä ja syrjiviä hallinnollisia rasitteita”.