Yleinen: Viron herätys: ”Sydän on yksi ja Pyhä Henki on meidän keskuudessamme”

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby irtisanoutunut – epäonnistui hyväksikäyttötapausten raportoinnissa

 

Justin Welby. Kuva: Jacqui J. Sze

Eroaminen liittyy tiiviissä suhteessa kirkon kanssa toimineen maallikkoasianajajan tekemiin rikoksiin.

Canterburyn arkkipiispa ja koko anglikaaniseen kirkon johtaja Justin Welby erosi eilen virastaan. Irtisanoutumisen syynä on viime viikolla julkaistu raportti, jonka mukaan Welby ei ollut tehnyt tarvittavia toimenpiteitä vuonna 2013 kun hänen tietoonsa oli tullut hengellistä työtä tehneen asianajajan John Smythin syyllisyys hyväksikäyttötapauksiin.

”Kun minun tietooni tuli vuonna 2013, että poliisiin on otettu yhteyttä, uskoin väärin perustein, että tästä seuraisi asiaankuuluvat toimenpiteet”, Welby kirjoittaa irtisanoutumisilmoituksessaan.

Kotimaa neliöb. 11.-17.11.

”On täysin selvää, että minun täytyy ottaa henkilökohtaista ja institutionaalista vastuuta pitkästä ja traumatisoivasta ajanjaksosta vuosien 2013 ja 2024 välillä”, hän sanoo.

”Toivon, että tämä päätös tekee selväksi sen, kuinka vakavasti Englannin kirkko tuntee tarpeensa muutokselle ja turvallisemman kirkon rakentamiselle. Siirryn syrjään murheellisena kaikesta siitä, mitä hyväksikäytön uhrit ovat joutuneet kokemaan. ”

Itsenäisesti toimineen Keith Makinin tekemässä raportissa tutkittiin, miten kirkko oli käsitellyt John Smythin tapausta. Makin toteaa raportissaan:

”Huolimatta joidenkin yksittäisten ihmisten pyrkimyksistä tuoda hyväksikäyttö viranomaisten tietoon, Englannin kirkon ja muiden tahojen reaktio asiaan oli täysin tehotonta ja johti asian peittelyyn.”

”Useat virkaan vihityt – joista monet johtavissa asemissa kirkossa – tulivat tietoisiksi hyväksikäytöstä eri tilanteissa ainakin vuodesta 1982 eteenpäin. Tieto asiasta tuli monessa tapauksessa useita vuosia myöhemmin rikoksen tapahtumisajankohdasta, mutta sitä pimitettiin vuosien ja vuosikymmenien saatossa niin, ettei siihen puututtu onnistuneesti”, Makin kirjoittaa.

Justin Welby kommentoi raporttia ja myönsi toimineensa väärin:

”Joka tapauksessa raportissa todetaan selvästi, että minä henkilökohtaisesti epäonnistuin varmistamaan, että vuoden 2013 jälkeen tätä kauheaa tragediaa olisi aktiivisesti tutkittu.”

Smyth käytti väärin asemaansa suhteessa poikiin

Karismaattisena ja hyvänä puhujana pidetty Smyth kävi kouluissa puhumassa eräänalaisilla ”kristillisissä foorumeilla”. Smythin kerrotaan vieneen valtion ylläpitämien koulujen kuten Winchester Collegen oppilaita omaan kotiinsa Winchesterin lähelle Hampshireen.

Kodissaan hän ruoski poikia jonkinlaisella puutarhassa käytettävällä kepillä omassa puutarhavajassaan. Raportin mukaan kahdeksan pojista sai yhteensä 14 000 iskua ja kahta poikaa lisäksi vielä lyötiin yhteensä 8000 kertaa kolmen vuoden aikana.

Karismaattisena ja luotettavana pidetty Smyth esiintyi eräänlaisena ”isähahmona” pojille, joiden omat isät saattoivat olla pitkän matkan päässä ja jotka olivat pitkään erossa omista isistään. Smyth käytti hyväksi heidän haavoittuvuuttaan. Pojat tottelivat häntä ja uskoivat, kun tämä sanoi, mikä on heille hyväksi.

Väkivallan kuvataan olleen fyysistä, psyykkistä, seksuaalista sekä Smythin omia lapsia kohtaan myös emotionaalista. Väkivalta oli myös hengellistä, sillä hän käytti Raamattua ja uskonnollista auktoriteettiaan väkivaltansa tukena.

”John Smyth pyrki muuttamaan kristinuskoa oikeuttaakseen pahat tekonsa samalla kun hän väärinkäytti valtaa, joka hänelle oli uskottu”, Welby kirjoittaa kommentoidessaan raporttia.

 Smyth toimi Iwerne Trustin puheenjohtaja 1970-80-luvuilla ja osallistui  Iwerne Camps -leiritoimintaan vapaaehtoisena leirinjohtajana.

Leirien tarkoituksena oli koulia johtavien valtion koulujen nuorista miehistä ja pojista kristillisen uskon mukaisesti toimivia yksilöitä, jotka olisivat valmiita toimimaan korkeissa viroissa kirkon sisällä ja sen ulkopuolella. Leirit toimivat pitkälti armeijatyyliin monien muiden ajan leirien henkeen ”adjutantteineen” ja ”upseereineen”.  Leirit eivät virallisesti olleet mihinkään tunnustuskuntaan sitoutuneita, mutta niillä oli vahva yhteys Englannin kirkkoon.

Smythin rikokset tulivat suuren yleisön tietoisuuteen brittiläisen televisiokanavan Channel 4:n ohjelmassa vuonna 2017. Ohjelman tiedot perustuivat jo vuonna 1982 Iwerne Trustin tekemään tutkintaan, joka kuitenkin julkaistiin vasta vuonna 2016.

Iwerne Trustin raportin mukaan Smythin toimintaa kutsuttiin ”kauheaksi”, mutta syytöksiä ei viety tuolloin poliisille. Hänen kehotettiin jättävän Britannia ja muuttavan Zimabween ilman minkäänlaista yhteydenottoa poliisille. Siellä hän jatkoi hyväksikäyttöä kuten myös Etelä-Afrikassa, jossa Smyth asui kuollessaan vuonna 2018. Hän ei koskaan joutunut vastuuseen rikoksistaan.

Lähteet:

https://www.bbc.com/news/articles/cq6lzeel2e8o

https://www.bbc.com/news/articles/cje0y3gqw1po

https://www.archbishopofcanterbury.org/news/news-and-statements/john-smyth-review-personal-statement-archbishop-canterbury

https://www.churchofengland.org/media/press-releases/independent-review-churchs-handling-smyth-case-published

https://www.churchofengland.org/sites/default/files/2024-11/independent-learning-lessons-review-john-smyth-qc-november-2024.pdf