Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Carl Moeller: Vainotut kristityt rukoilevat meidän länsimaisten puolesta

 

Open Doors International -järjestön logo.

Kristittyjen vainot ja marttyyrikuolemat eivät ole historiaa vaan jokapäiväistä elämää sadoille tuhansille ihmisille. WEA:n YK:lle teettämän raportin mukaan nykyisin noin 200 miljoonaa kristittyä kokee jonkinlaista vainoa.

Kristittyjen vainoista tiedottavan kansainvälisen Open Doors -järjestön USA:n ostaston johtaja Carl Moellerin mielestä länsimaalaisten asenteessa vainottuja kohtaan on tarkistamisen varaa.

-Uhkaavissa oloissa elävät kristityt eivät yleensä toivo pääsyä pois kotimaastaan vaan sitä, että heillä olisi kestävyyttä.

– On luonnollista, että me länsimaissa olemme taipuvaisia ajattelemaan, että kärsimyksen on loputtava ja ihmiset on saatava pois uhan alta.

Moeller kertoo, että tavatessaan vainottujen kirkkojen ihmisiä eri puolilla maailmaa, törmää harvoin toiveeseen päästä pois kotimaasta.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

– Monella on toive pysyä vahvana ja toimia samalla todistajana omalle maalleen. Ihmiset rakastavat useimmiten kotimaataan ja kulttuuriaan eivätkä halua muuttaa muukalaisiksi toiseen maahan edes fyysisen uhan alla, Moeller kertoo.

”Ei ole meitä ja heitä”

Moellerin mukaan länsimaalaisten suurin väärinkäsitys vainotuista kristityistä on, että olisi olemassa ”meitä ja heitä”.

– Vainotut kristityt toivovat, että rukoilemme heidän puolestaan ja heidän kanssaan. He myös haluavat rukoilla meidän puolestamme, koska kristityt ympäri maailmaa ovat ikään kuin saman ruumiin jäseniä.

Moeller kertoo havainnostaan, että vainotuilla kristityillä harvemmin on ajatusta ”meistä ja teistä”.

– He ovat kiitollisia kaikesta avustamme, mutta olettavat meidän olevan tasaveroisesti veljiä ja sisaria keskenämme, Moeller sanoo.

Moeller uskoo monen yllättyvän siitä, että vainotut kristityt voivat katsoa olevansa jopa etuoikeutettuja länsimaisiin nähden.

– Vainojen alla oma usko usein kristallisoituu ja huomio kohdistuu olennaiseen. Noissa maissa rukoillaan, että uskon salaisuus kirkastuisi myös täällä lännessä.

Yllättävistä näkökulmista huolimatta Moeller ei halua romantisoida vainotuksi joutumista.

– Tosiasia on kuitenkin myös se, että jatkuva fyysisen uhan alla eläminen ja jopa kidutettavaksi joutuminen jättää syviä psyykkisiä traumoja, joista toipuminen voi viedä vuosikymmeniä.

Open Doors -järejstö listaa joka vuosi maat, joissa kristittyjä vainotaan eniten. Pohjois-Korea on pysynyt listan kärjessä jo pitkään. Listan yläpäässä ovat myös Saudi-Arabia ja Iran.