Miten voi antaa anteeksi viholliselle, joka on tappanut kaikki rakkaasi? Corrie ten Boomin miljoonia ihmisiä koskettanut tosikertomus natsien julmuuksista on vahva todistus anteeksiannon voimasta.
Lokakuun 14. päivänä Seinäjoella saa Suomen kantaesityksen Bradley Winklerin kirjoittama näytelmä Kätköpaikka, joka perustuu maailmalla valtaisan suosion saaneeseen Corrie ten Boomin saman nimiseen kirjaan. Jaakko Pihlajamäen suomentaman näytelmän tuottaa 25-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Kristillinen teatteriyhdistys KRISTY ry, yhdessä Radio Dein kanssa.
Kätköpaikka on tosikertomus toisen maailmansodan aikana Hollannissa asuvasta kristitystä perheestä, joka piilotti natsien vainoilta kotiinsa juutalaisia ja vastarintaliikkeen jäseniä. Lopulta perhe jäi kiinni Gestapon iskussa ja heidät vangittiin. Vaikka Corrie ten Boom menetti perheensä natsien käsissä, Kätköpaikan tarkoitus ei ole vain kauhistella natsien julmuutta. Näytelmän keskeinen teema on henkinen selviytyminen, jota kohti tie kulkee anteeksiannon kautta.
− On hienoa, että voimme näytellä tämän. Tarinan sanoma anteeksiantamuksesta on niin vahva, iloitsee Corrieta näyttelevä Marja Mäkelä.
Katkeruudesta anteeksiantoon
Corrie ten Boom kertoi sydämensä olevan täynnä vihaa ja katkeruutta keskitysleirillä tapahtunutta julmuutta kohtaan. Hän oivalsi, ettei pysty itsessään antamaan anteeksi perheensä vainoajille, mutta Jumala voi antaa Pyhän Henkensä kautta sydämeen rakkauden, jolloin ihminen saa voiman anteeksiantoon. Näin tapahtui myös Corrielle.
”Jumalalla ei ole koskaan ongelmia, Hänellä on vain suunnitelmia.”
Corrie ten Boom on aina ollut Mäkelälle tärkeä henkilö. Hänestä tuntuikin todella hienolta, kun ohjaaja Terhi Gröhn kysyi häntä Corrien rooliin. Mäkelä on halunnut paneutua päähenkilön elämään syvällisesti. Hän on näytelmän käsikirjoituksen lisäksi lukenut ja kuunnellut Corrien kirjoittamia kirjoja.
− Corrien uskoa on koeteltu monessa kohtaa. Mutta niin kuin hän itse sanoi: Jumalalla ei ole koskaan ongelmia, Hänellä on vain suunnitelmia.
− Jotenkin Corrie pystyi aina näkemään Jumalan suunnitelman ja uskomaan siihen. Yhdessä repliikissä hän sanoo jopa keskitysleiristä: minkälainen uusi alku voikaan alkaa tällaisesta paikasta.
Näytelmän lavastuksesta vastaa Karmo Mende, jonka monet tuntevat mm. Sofi Oksasen Puhdistus-näytelmän lavastajana. Mende on pitkän linjan ammattilainen, joka on työskennellyt muun muassa Seinäjoen, Jyväskylän ja Vaasan kaupunginteattereissa sekä lavastanut näytelmiä Suomen Kansallisteatterissa. Hänet tunnetaan kekseliäisyydestään, joten on mielenkiintoista nähdä, millaisen toisen maailmansodan aikaisen miljöön hän loihtii hollantilaiseen ten Boomin kellosepänliikkeeseen, heidän kotiinsa sekä keskitysleirille.
Kätköpaikka on koskettanut tähän saakka miljoonia ihmisiä sekä kirjana että elokuvana. Radio Dei on ilolla mukana tekemässä historiaa ja tuomassa tarinan nyt ensimmäistä kertaa myös omalla kielellämme nähtäväksi.
Teksti: Ulla Pitkänen, Päivi Salorannan haastattelun pohjalta
Kätköpaikka-näytelmän tiedustelut ja liput: www.kristy.fi