Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Damaris-säätiön johtaja Nick Pollard: ”Elokuvateatteri on aikamme kirkko”

 

Nick Pollard puhui mediaseminaarissa Helsingin tuomiokirkon kryptassa. Kuva: Tuure Savuoja

Englantilaisen Damaris-säätiön johtaja Nick Pollard haastaa seurakuntia hyödyntämään populaarikulttuuria ihmisten tavoittamisessa. Pollard lainaa elokuvaohjaaja Quentin Tarantinoa, jonka mukaan elokuvateatteri on uusi kirkko: ihmiset istuvat riveissä ja edestä esitetään kertomus, jonka välittämät viestit muokkaavat heidän uskomuksiaan ja arvojaan.

– Monet ihmiset eivät käy kirkossa, mutta he käyvät elokuvissa. Haluamme auttaa heitä pohtimaan elokuvien herättämiä hengellisiä ja moraalisia kysymyksiä, jotta he voisivat edetä hengellisessä etsinnässään ja alkaa myös tutkia Jeesuksen elämää ja opetuksia, Nick Pollard totesi eilen Helsingissä järjestetyssä mediaseminaarissa.

Kristillinen Damaris-säätiö tarjoaa elokuvien analysointiin käytettävää videomateriaalia koulujen, seurakuntien ja median käyttöön. Materiaaliin sisältyy pätkiä elokuvasta, kommentteja, kysymyksiä ja hengellinen sovellus elokuvan sanomasta. Säätiöllä on sopimuksia useiden elokuvayhtiöiden kanssa, kuten Icon, Paramount, Pathe ja Walt Disney.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Kulttuuri siltana evankeliumin kertomiseen

Damaris-nimi viittaa Apostolien teoissa mainittuun naiseen, josta tuli kristitty Paavalin julistuksen kautta Ateenassa. Paavali siteerasi oman aikansa populaarikulttuuria: runoilijoita ja filosofeja.

Nick Pollard uskoo, että nykyaikana elokuvat ovat se kulttuurin elementti, jonka kautta on helppo lähestyä ihmisiä ja keskustella suurista kysymyksistä.

– Lähetystyöntekijät kysyvät aina uudessa paikassa: millaisia tarinoita tässä kulttuurissa kerrotaan ja voimmeko käyttää evankeliumin viestinnässä heidän tarinoitaan? Meidän kulttuurissamme tarinoita kerrotaan elokuvien, musiikin, television ja kirjojen kautta. Ymmärrämmekö niitä ja osaammeko käyttää niitä? Pollard haastoi.

Elokuvat heijastavat ihmisten perusarvoja ja tarpeita

Nick Pollard kiersi viikon aikana myös useilla Suomen yliopistoilla puhumassa opiskelijoille siitä, miten suositut elokuvat heijastavat ihmisten perusarvoja, jotka ovat pääosin samoja kulttuurista riippumatta. Hän käytti esimerkkeinä muun muassa elokuvia Twilight – Houkutus, Näin ystävien kesken ja Hämähäkkimies.

Pollard totesi, että monissa elokuvissa päähenkilö pyrkii tekemään ”oikein”, koska elokuvien tekijät tietävät, että ihmiset vaistomaisesti tiedostavat oikean ja väärän olemassaolon. Hänen mukaansa Twilight-elokuvasarja on ollut niin suosittu, koska se kuvaa ihmisten pohjimmaisia kaipauksia: kaipaamme hengellistä kokemusta, elämän täyttymystä ja rakkautta, joka suojelee, pelastaa ja uhrautuu. Kristinuskon näkökulmasta Jumala vastaa tähän kaikkeen.

Yliopistokiertueen järjesti Suomen Evankelisluterilainen Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO).

Mediaseminaarissa kuultiin myös kristillisten lehtien päätoimittajien näkemyksiä viime päivien kirkollisesta uutisoinnista. Radio Dei lähettää keskustelun tiistaina 5.4. klo 9-10. Uusinta klo 13-14 ja yöllä klo 01-02.

Keskustelemassa Mari Teinilä (Kotimaa), Leif Nummela (Uusi Tie), Pauli Juusela (Vantaan Lauri), Leevi Launonen (RV), Freija Özcan (Sana), Hannu Kippo (Sanansaattaja) ja Hannu Lahtinen (Suomen Viikkolehti).

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)