Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Dekaani: Uskonnon asiantuntemusta tarvitaan

 

Teologisen tiedekunnan dekaani Ismo Dunderberg. Kuva: Helsingin yliopisto

Teologia ja sen asema yliopistossa puhututti valtakunnallisesti viime viikolla. Otsikoihin nousi mahdollisuus imaamien kouluttamisesta teologisessa tiedekunnassa. Turun yliopiston valtio-opin professori Matti Wiberg taas ehdotti teologisen poistamista yliopistosta sen turhuuden takia.

Lännen medioiden viikonloppuna julkaisemassa artikkelissa Wiberg kummastelee sitä, etteivät ministerit ole valmiita leikkaamaan koulutuksesta, vaikka taloudellinen tilanne on haastava. Samassa artikkelissa hän myös ehdottaa, että teologinen tiedekunta tulisi poistaa yliopistosta, jota tuetaan verovaroin.

”Teologiset tiedekunnat joutaisivat kokonaan privatisoiduiksi. Jos pitää säästää, kannattaa aloittaa kaikilla tavoin hyödyttömimmästä”, Wiberg sanoo artikkelissa.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Seurakuntalaisen tiistaina tavoittama Wiberg kieltäytyi kommentoimasta aihetta.

Uskonnon asiantuntijoita tarvitaan

 

Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan dekaani Ismo Dunderbergin mielestä Wibergin kommentti osoittaa niin asiantuntemattomuutta kuin tilannetajun puutetta.

-Me [teologinen tiedekunta] edistetään ja koulutetaan ihmisiä uskonnon asiantuntijoiksi. Kun ajatellaan viime aikojen tapahtumia, niin juuri nyt pitäisi olla selvää, että uskonnon akateemista asiantuntemusta tarvitaan, Dunderberg kertoo Seurakuntalaiselle.

Dunderberg näkee uskonnon vaikutusvaltaisena ja tärkeänä ilmiönä yhteiskunnassa. Yliopistoteologian hyvänä puolena hän pitää sitä, ettei uskonnon opetus jää vain uskonollisten yhteisöjen varaan.

-Teologisen ydin perustuu tutkimukseen ja jatkuvasti tehdään uutta tutkimusta. Aika usein kuitenkin ihmiset sekoittavat, että olisimme uskonnollisia toimijoita.

Teologian historia on äärimmäisen merkittävä koko yliopistolaitoksen suhteen maailmanlaajuisestikin.

-Mielestäni olennaista kuitenkin on ennen kaikkea, että uskontoon liittyvällä akateemisella tutkimuksella on enemmän kysyntää kuin aikoihin, Dunderberg tiivistää.

Lähde: Aamulehti