Kirkon diakonian ja kasvatuksen ammattilaiset kokoontuvat 8.–10.1.2025 ensimmäisille, yhteisille neuvottelupäivilleen.
Kirkon diakonian ja kasvatuksen päivät ovat saaneet maksimimäärän ilmoittautujia, ohjelmansuorittajia ja näytteilleasettajia, yhteensä 1800 henkilöä.
Kolmipäiväinen tapahtuma keskittyy ulkopuolisuuden ehkäisyyn.
Yksi pääpuhujista on dosentti, THL:n tutkija Anna-Maria Isola, joka tuntee köyhyyden vaikutukset lasten ja nuorten elämässä. Ne voivat olla erityisen merkittäviä silloin, kun perheellä ei ole varaa ruokaan, hygieniatuotteisiin tai harrastukseen.
Isolan tutkimus on tuonut esiin nuorten kokeman stressin köyhyyteen liittyen. Tilannetta voi pahentaa se, ettei kaveripiiri ymmärrä pienituloisen nuoren ahdinkoa.
Kaikkiaan Diakonian ja kasvatuksen päivät tarjoaa noin 70 erilaista ohjelmakokonaisuutta, jotka valaisevat ulkopuolisuuden ja ulos sulkemisen ilmiötä ja ongelman hoitamista eri näkökulmista.
Tampereen hiippakunnan piispan, Matti Revon, mukaan seurakunnan työntekijät tarvitsevat entistä enemmän toistensa taitoja voidakseen vastata muuttuvan yhteiskunnan haasteisiin – siitäkin huolimatta, että he ovat korkeasti koulutettuja ja kukin erityisalansa ammattilaisia:
”Ihminen voi joutua kokemaan osattomuutta jo lapsuudestaan alkaen, eikä suuntaa ole helppo kääntää. Seurakunnilla on kuitenkin mahdollisuuksia kohdata vahingolliselle kehitykselle altistuvia lapsia ja nuoria ajoissa ja erilaisilla mukaan ottavilla toimintatavoilla vaikuttaa heidän tulevaisuuteensa. Se edellyttää kuitenkin niin tiedonvaihtoa kuin yhteistyötä eri ammattilaisten kesken.”
”Kehitys kulkee kohti moniammatillista yhteistyötä.”
Diakonian ja kasvatuksen päivien vastuullinen tuottaja on Kirkkohallituksen toiminnallinen osasto, Diakonia ja yhteiskunta & Jumalanpalvelus ja kasvatus.
Vastaavina asiantuntijoina ovat diakonian kehittämisen asiantuntija Titi Gävert ja ulkopuolisuuden ehkäisyn asiantuntija Ville Kämäräinen.
Tapahtuman verkkosivuilla diakonian ja kasvatuksen yhteisiä neuvottelupäiviä perustellaan muun muassa havainnolla siitä, että näillä aloilla on paljon yhteisiä teemoja, joita on mielekästä käsitellä yhdessä.