Diakoniatyöntekijöiden Liitto (DTL) vaatii kirkolta konkreettisia päätöksiä diakonian viran uudistamisesta, josta keskusteluja on tuloksetta käyty jo yli 50 vuotta.
Piispa, pappi ja diakoni. Heitä kaikkia vihitään kirkon virkoihin.
Epäselvyyttä on kuitenkin siitä, mikä on diakonian viran asema.
– On kestämätöntä, ettei kirkko tiedä sitä puoli vuosisataa kestäneen keskustelun jälkeen, toteaa Diakoniatyöntekijöiden Liiton puheenjohtaja Tiina Haukijärvi DTL:n verkkosivuilla.
Viimeisimmän diakonaattikeskustelun piispainkokous käynnisti tammikuussa. Uudistuksen teologista pohjaa selvittämään asetettiin työryhmä, jolta pyydettiin esitystä vuoden 2024 loppuun mennessä.
Työryhmä ei vielä ole tuonut esitystään julkisuuteen.
Diakoniatyöntekijöiden Liiton mukaan diakonian vihkimyksen tulisi olla edellytys diakonian palvelussuhteen hoitamiselle. Sitä koskevat määräykset pitäisi liittää kirkon säädöksiin pappisviran tapaan.
Myös nuorisotyönohjaajat ja varhaiskasvatuksen ohjaajat voisivat olla vihkimysviran piirissä.
Liitto haluaa virkaan vihityille laajat oikeudet palvella seurakuntaa sananjulistajina ja kirkollisissa toimituksissa.
”Uutta olisi avioliiton siunaaminen, hautaan siunaaminen ja kasteen toimittaminen sekä kotiehtoollisen toimittaminen.”
”Erityisesti pienissä seurakunnissa diakonian virkaan vihittyjen osallistuminen jumalanpalvelustoimintaan on jo nyt merkittävässä asemassa. Voidaan olettaa, että tulevaisuudessa näitä tehtäviä tulee yhä enemmän diakoniatyöntekijöiden hoidettavaksi ja siksi hengellisiä oikeuksia tulee rohkeasti laajentaa.”
DTL:n näkökulmasta neuvottelut ovat kangerrelleet erityisesti hallinnollisista oikeuksista:
”Ulkopuolelle jättämistä on perusteltu esimerkiksi pelolla hallinnon paisumisesta ja monimutkaistumisesta tai nimirekisterin ylläpitämisen vaikeudella. Vallasta keskustelu on vaikeaa, varsinkin, jos taustalla on sanoittamatonta pelkoa vallan jakautumisesta ja pyrkimystä oman valta-aseman turvaamiseen.”
Myös kirkon sisällä ratkaisun puuttuminen on koettu vaikeaksi. Se myönnetään mm. lokakuun lopussa julkaistussa Kirkon viestinnän tiedotteessa.
”Kysymys on sekä teologinen että käytännöllinen.”
”Asiaa on valmisteltu mm. tarkastelemalla diakonin viran teologiaa, historiaa sekä kansainvälisiä käytänteitä. Työryhmän tavoitteena on saada työ päätökseen vuoden 2024 aikana. Piispainkokouksen seuraavaan käsittelyyn asia saataneen seuraavan kerran tammikuussa 2025. Virasta tekee varsinaisen päätöksen kirkolliskokous, aikaisintaan keväällä 2026.”
Lähteet: DTL:n verkkosivut, Kirkon viestinnän tiedote 30.10.2024 sekä 12.9.2024 julkaistu Diakoniatyöntekijöiden Liiton keskustelunavaus diakonian vihkimysvirkaan liittyen