Disney on ottanut askeleita kohti avoimempaa tapaa kuvata seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Yhtiö on vastikään esittänyt samansukupuolisen parin suutelevan ensimmäistä kertaa animaatioidensa historiassa.
Disneyn omalla televisiokanavalla Disney Channelillä esitettävä Star vs. Pahuuden voimat– animaatiosarja kertoo 14-vuotiaasta Star Butterflysta. Hän on toisesta ulottuvuudesta kotoisin oleva prinsessa, joka taistelee roistoja vastaan taikasauvaansa suojellakseen.
Helmikuun 27. päivänä esitetty sarjan jakso on ensimmäinen Disneyn animaatio, jossa näytetään seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Jaksossa Face The Music on kohtaus, jossa Star on kahden ystävänsä kanssa poikabändin konsertissa. Musiikkikappaleen Just friends soidessa useat henkilöt Starin ja tämän ystävien ympärillä alkavat suudella. Yksi suutelevista pareista on poikapari. Toisessa muutaman sekunnin kestoisessa otoksessa erottuu toinenkin suuteleva poikapari ja lisäksi suutelevat tytöt.
Samaa sukupuolta olevien parien suutelemista ei alleviivata. Henkilöt on pyritty kuvaamaan normaalina osana nuorisoa: he ovat nuoria muiden joukossa. Star vs. Pahuuden voimat on suunnattu jo vanhempaan ikään ehtineille lapsille ja teini-ikäisille ja siinä käsitellään roistojen kanssa taistelemisen lisäksi myös ikään liittyviä kysymyksiä ihastuksineen, ihomuutoksineen ja mustasukkaisuuksineen.
Ensimmäinen homoseksuaalinen hahmo
Vajaa kuukausi teinianimaatiosarjan seksuaalivähemmistöjä kuvaavan jakson jälkeen ilmestyy uusi ei-animoitu Beauty and The Beast –musikaalielokuva. Se on saanut aikaan paljon polemiikkia jo ennen maailman ensi-iltaansa 17.3., sillä se sisältää Disneyn ensimmäisen varsinaisen homoseksuaalin hahmon.
Vuoden 1991 piirroselokuvan Kaunotar ja hirviö uudelleenfilmatisoinnissa sankaritarta Belleä (Emma Watson) piirittävän epämiellyttävän lihaskimpun Gastonin (Luke Evans) ystävä LeFou (Josh Gad) on Bellen sijaan ihastunut ystäväänsä.
LeFoun seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät spekulaatiot saivat varmistuksen elokuvan ohjaajan Bill Condonin The Attitude– lehdelle antamassa haastattelussa. ”LeFou on mies, joka jonain päivänä haluaa olla kuin Gaston ja jonain päivänä haluaa suudella Gastonia”, kertoo Condon.
”Hän on hämmentynyt siitä, mitä hän haluaa. Hän on juuri ymmärtämässä, että hänellä on näitä tunteita. Ja Josh [Gad] saa aikaan jotain hienovaraista ja herkullista. Se saa lopussa palkkansa, jota en halua paljastaa etukäteen”, Condon sanoo. Hän kuitenkin tuo ilmi, että elokuvassa on hänen mielestään hieno homoseksuaalisuutta kuvaava hetki.
Venäjältä ja konservatiivikristityiltä rajoituksia esityksiin
Venäjällä Beauty and The Beast on saanut etukäteen osakseen paljon negatiivista julkisuutta. Päättäjien korviin kantautuneet puheet homoseksuaalisesta hahmosta saivat jotkut vakuuttumaan, että elokuvan esittäminen olisi kiellettävä maassa kokonaan.
Kansanedustaja Vitali Milonov Yhtenäinen Venäjä -puolueesta huolestui elokuvan pyrkimyksistä ja pyysi elokuvien esitysoikeuksista vastaavaa kulttuuriministeriötä järjestämään elokuvan katselutilaisuuden, jossa voitaisiin tutkia elokuvan mahdollisesti sisältävää ”homopropagandaa”, jonka esittäminen lapsille olisi lailla kiellettyä.
”Olen vakuuttunut, että valtion päätehtävä lasten suhteen on suojella lapsuutta ja nuoruutta maailman saastaisuudelta, auttaa säilyttämään lasten puhtaus, säästää lapsemme haitalliselta ja vaaralliselta ilmiöltä”, Milonov perustelee The Guardianin mukaan.
”Tässä tilanteessa yhteiskunta ei voi katsella hiljaa, mitä elokuvien levittäjät tarjoavat lasten tarinoiden valepuvussa – itsestäänselvää, hävytöntä, häikäilemätöntä synnin ja perverssien seksuaalisten suhteiden propagandaa”, Milonov tykittää kirjeessään kulttuuriministerille.
Elokuvaan tutustumisen jälkeen kulttuuriministeriö kuitenkin totesi, että elokuvan esittämistä ei ole tarpeen kieltää kokonaan: kuudentoista vuoden ikäraja riittää. Lapsille ja perheille suunnattujen elokuvien ikärajat ovat yleensä alhaisempia. Suomessa Beauty and The Beastille on määritelty 12-vuoden ikäraja.
Disney näyttää yllättäneen myös osan amerikkalaisesta yleisöstä. Yhdysvaltain Alabamassa Henagarin kaupungissa sijaitseva drive-in -elokuvateatteri on kieltäytynyt esittämästä elokuvaa ohjelmistossaan. Sen kristityt omistajat ovat julkaisseet Facebook- sivuillaan selityksen, jossa sanotaan: ”Olemme ensimmäiseksi ja ensisijaisesti kristittyjä. Me emme tee kompromisseja siinä, mitä Raamattu opettaa. Me jatkamme perheille sopivien elokuvien näyttämistä, jotta katsoja voi tuntea itsensä vapaaksi tulla katsomaan elokuvia joutumatta huolehtimaan seksiin, alastomuuteen, homoseksuaalisuuteen ja huonoon kielenkäyttöön liittyvistä asioista.”
Homoseksuaalisia viitteitä aiemminkin
Homoseksuaalisuuden kuvaaminen ei ole ollut Disneylle täysin tuntematonta ennen tämän vuoden uusia aluevaltauksiakaan. Ensimmäinen Disneyn sarjassa nähty homopariskunta esiteltiin vuonna 2014 koko perheelle suunnatussa komediasarjassa Good Luck Charlie. Pariskunta esiintyi kuitenkin vain yhdessä jaksossa eikä sillä ollut sarjassa keskeistä roolia.
Myös kahden viime vuonna ilmestyneen Disneyn animaatioelokuvan ympärillä on pyörinyt huhuja mahdollisesti homoseksuaaleista hahmoista. Zootropolis -elokuvan eläinten asuttamassa maailmassa päähenkilön Judy-jäniksen naapurissa asuvat kaksi miesantilooppia Bucky ja Pronk. Itse elokuvassa viitteitä homoseksuaalisuudesta ei ole, mutta lopputeksteissä esitellystä hahmojen yhteisestä sukunimestä Oryx-Antlerson on vedetty johtopäätös: sukunimen kaksiosaisuus tuskin viittaa antilooppien olevan veljeksiä.
Myös Disneyn ja sen omistaman Pixarin animaatioelokuva Doria etsimässä on herättänyt kysymyksiä seksuaalivähemmistöjen kysymyksistä kiinnostuneiden keskuudessa. Elokuvan yhden toiminnallisen kohtauksen yhteydessä näkyy muutaman sekunnin ajan kaksi naista, jotka näyttävät olevan ulkoilemassa yhdessä pienen tytön kanssa. Monet tulkitsivat naisten olevan lesbopari.
Elokuvan ohjaaja Andrew ei vahvistanut eikä kieltänyt tulkintaa: ”He voivat olla mitä vain haluat heidän olevan”, hän kertoi USA Todaylle. ”Tähän ei ole oikeaa tai väärää vastausta.”
Yleisön painostusta
Disney ei elä kulttuurisessa tyhjiössä eikä ole säästynyt painostukselta seksuaalivähemmistöjen kuvaamiseksi. Jotkut fanit ovat ottaneet asiakseen pyrkiä vaikuttamaan Disney:n homoseksuaalisten hahmojen tuomiseksi valkokankaalle. Yksi pyrkimys on ollut Twitterissä noin vuosi sitten suosituksi noussut kannanotto #GiveElsaAGirlfriend. Sen kannattajat haluaisivat huippusuositun Frozen-elokuvan kuningatar Elsan osoittautuvan lesboksi elokuvan vielä tekeillä olevassa jatko-osassa. Ensimmäisessä elokuvassa Elsan tarinaan ei sisälly minkäänlaisia romanttisia viitteitä, vaan tarina keskittyy hänen osaltaan muihin teemoihin, kuten hänen suhteeseensa sisareensa.
Lesboprinsessa mahdollinen tulevaisuudessa
Vaikka Elsa ei osoittautuisikaan lesboksi Frozen 2– elokuvassa, joku toinen prinsessa todennäköisesti tulevaisuudessa tulee kantamaan ensimmäisen ”lesboprinsessan” titteliä.
Huffington Post haastatteli Disneyn uuden Vaiana-animaatioelokuvan ohjaajia. Kysyttäessä, milloin Disney on valmis seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan prinsessahahmon luomiselle, ohjaaja Ron Clements vastaa: ”Näyttää siltä, että mahdollisuudet ovat melko avoimet tällä hetkellä.”
Vaianan toinen ohjaaja John Musker sanoo, ettei heillä ole valtaa siihen, mitä Disney tekee. Hän kuitenkin kertoo, miten vähemmistöön kuuluva prinsessa voisi päästä valkokankaalle. ”Asiaa täytyisi ajaa ohjaajan tai ohjaajien tiimin, joka todella haluaisi viedä ajatusta eteenpäin, ja mikäli [Disneyn animaatio-osaston luova johtaja] John Lasseter pitäisi ideasta… Mutta sanoisin, ettei meille oikeastaan koskaan ole pantu rajoituksia siihen, mitä olemme tehneet”, Musker kertoo.
Musker ja Clements ovat ohjanneet aiemmin muun muassa sellaiset Disneyn menestyselokuvat kuin Ariel – pieni merenneito (1989), Aladdin (1992) sekä Prinsessa ja sammakko (2009), jossa esiintyi tummaihoinen prinsessa ensimmäistä kertaa Disneyn historiassa.