Vainottuja kristittyjä tukevan Open Doors -järjestön julkaisema Huuto Iranista -dokumentti on ilmestynyt suomeksi. Suomessa sitä jakaa Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat.
Dokumentti on tosikertomus marttyyrikuoleman vuonna 1994 kohdanneesta iranilaispastorista Haik Hovsepianista. Samalla dokumentti esittelee marttyyriutta ja vainoja Iranissa laajemminkin.
Dokumentissa on koskettavaa kuvamateriaalia iranilaiskristittyjen kokoontumisista ja useita haastateltavia pastori Hovsepianin perheestä ja lähipiiristä.
Hovsepian oli Iranin evankelisten kristittyjen johtaja. Hän oli evankeliumille omistautunut julistaja, mutta myös ihmisoikeustaistelija.
Hän taisteli sitkeästi vankilassa viruvan kuolemaantuomitun uskonveljensä puolesta ja onnistui saamaan tämän vapaaksi tuomalla tilanteen päivänvaloon kansainvälisesti. Vain kolme päivää ystävänsä vapautumisesta Hovsepian kuitenkin katosi, ja vajaan kahden viikon kuluttua hänen poikansa tunnisti isänsä raa’asti murhatun ruumiin.
Kuolemaa pelkäämätön
seurakunta ei voi tuhoutua
– Näin läheltä, millaista hengellistä kamppailua Haikin perhe ja muut seurakunnan jäsenet kävivät pystyäkseen antamaan anteeksi ja alkaakseen rukoilla vihollistensa puolesta, presbyteeripappi Tat Stewart sanoo dokumentissa.
– Se ei ollut helppo prosessi, mutta se oli prosessi, jonka Jumala ja Pyhä Henki saivat aikaan. Minulle on ollut valtava todistus nähdä Iranin seurakuntien rukoilevan ja itkevän niiden puolesta, jotka vainosivat heitä.
Haik Hovsepianin veli, pastori Edward Hovsepian muistuuttaa:
– Seurakuntaa, joka ei pelkää kuolemaa ja marttyyriutta, ei voida koskaan tuhota.
Tutkija ja yhteiskuntatieteilijä Alireza Nourizadeh toteaa dokumentissa, että mitä enemmän vangin tai panttivangin tilannetta tuodaan esiin, sen parempi.
– Vankiloissa olleet ovat kertoneet, että joka kerta, kun vainottujen nimiä on mainittu mediassa, heitä on kohdeltu paremmin. Joka kerta, kun kerrotaan kidutuksista, heille annetaan parempaa ruokaa. Siksi Haik teki oikein.
Haik Hovsepianin perhe asuu nykyisin Yhdysvalloissa ja kertoo evankeliumia muun muassa iranilaisille. Huuto Iranista -dokumentin ovat ohjanneet Hovsepianin pojat. Dokumentilla on myös omat internetsivut osoitteessa www.acryfromiran.com.