Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Domini Life -mobiilisovellus on vuoden 2020 ekumeeninen teko

 
Jaakko Rusama ja Domini Life -mobiilisovellus.

– Kristillisen kirkon kaikkein väkevin voima ei ole raha, vaan rukous. Kirkko elää rukouksesta. Domini Life on rukouselämän vahvistamisen välineenä äärimmäisen helppo ja yksinkertainen, sanoo sovelluksen kehittämistyössä alussa asti mukana ollut Jaakko Rusama. Kuva: Jaakko Rusaman arkisto.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on myöntänyt vuoden 2020 ekumeeninen teko -tunnustuksen Domini Life -mobiilisovellukselle.

SEN perustelee palkitsemista muun muassa sillä, että Domini Life tukee kristillistä elämäntapaa ja on koronaviruspandemian aikana osoittanut olevansa ajan hermolla.

Neuvoston puheenjohtaja, arkkipiispa Tapio Luoma ojensi ekumeeninen teko 2020 -tunnustuksen etäyhteyden välityksellä kevätkokouksen yhteydessä 21. huhtikuuta. Tunnustuksen vastaanottivat mobiilisovellusta kehittävät Medialähetys Sanansaattajien verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko ja Kansan Raamattuseuran apulaistoiminnanjohtaja Kalle Virta.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Raamattua, rukousta ja uutisia

Joulukuussa 2017 lanseerattu Domini Life (suomeksi Herran elämä) on Medialähetys Sanansaattajien ja Kansan Raamattuseuran yhteinen hanke, jossa on mukana suuri joukko yhteistyökumppaneita. Hanke on saanut myös Kirkon Mediasäätiön tukea.

Domini Life koostuu erilaisista osa-alueista. Suosituimmat ominaisuudet ovat oman rukoussuunnitelman tekeminen ja rukousseinä. Lisäksi sovellus tarjoaa Raamatun jakeen joka päivälle, ja mediaosiosta voi seurata kristillisten medioiden, järjestöjen ja kirkkojen tuottamia uutisia.

– Domini Life elää todeksi yhteyttä Kristuksessa. Me jaamme murheemme ja kannamme rukouksin toisiamme. Jätämme Kristukselle hätämme. Se yhdistää meidät toinen toisiimme. On ollut ilo olla ideoimassa ja rakentamassa sovelluspohjaa, joka voi olla hyödyksi seurakunnille ja yksittäisille kristityille, sanoo Kalle Virta.

– Suunnitteluvaiheessa mielessä oli ruuhkavuosia elävä nuori aikuinen, joka on kiinnostunut hengellisistä asioista mutta ei osallistu seurakunnan toimintaan säännöllisesti tai ei löydä itselleen sopivaa tapaa osallistua. Unelmoin, että sovellus löytää yhä uusia käyttäjiä ylitse kirkkokuntarajojen ja palvelee uskon vahvistajana, kertoo Mervi Viuhko.

Uusia kieliversioita suunnitteilla

Domini Life -sovellusta on ladattu kaikissa maanosissa ja kymmenissä maissa. Se on ollut saatavissa suomen ja englannin kielillä ja nyt myös ruotsinkielisenä. Suunnitelmissa on vironkielinen versio, ja muun muassa arabian- ja pohjoissaamenkielisistä versioista käydään neuvotteluja.

Sovelluksen kehittämistyössä alussa asti mukana ollut dosentti, Sansan varapuheenjohtaja Jaakko Rusama näkee Domini Lifessa paljon vahvuuksia. Sen lisäksi, että sovellus on maksuton, monipuolinen ja helppokäyttöinen, se on myös keskusteleva, interaktiivinen sovellus, joka antaa mahdollisuuden osallistua kirjoittamalla rukousaiheen ja rukoilemalla toisten rukousaiheiden puolesta.

– Kristillisen kirkon kaikkein väkevin voima ei ole raha, vaan rukous. Kirkko elää rukouksesta. Domini Life on rukouselämän vahvistamisen välineenä äärimmäisen helppo ja yksinkertainen, Rusama sanoo.

– Domini Life yhdistää rukouksen, Raamatun ja tietoisuuden siitä, että emme ole yksin, vaan meitä on monta ja voimme jakaa asioita.

Ekumeeninen teko -tunnustuksen taustaa

Ekumeeninen teko -tunnustuksen kautta nostetaan esiin ekumeeninen aloite tai toimintamuoto, joka vahvistaa ekumeenista asennetta ja vie eteenpäin pyrkimystä Kristuksen kirkon näkyvään ykseyteen. Tunnustus voidaan myöntää tapahtumalle, hankkeelle tai idealle. Sen voi saada niin yksittäinen henkilö kuin ryhmä tai järjestö, seurakunta tai seurakunnat yhdessä. Sillä voidaan palkita uusia ideoita tai ekumeenista jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä.

Kaikki voivat tehdä ehdotuksia, ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitus päättää tunnustuksen saajan. Tunnustus annettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011.

 
Sansa artikkeliban.11.11.- MJa