Dosentti Mikko Heikkilä: ”Intersektionaalisuus on ylisukupolvisen koston instrumentti”

 

Intersektionaalisuus on jyrännyt klassisen tieteenkäsityksen Suomen yliopistoissa. Oikeudenmukaisuuden lisäämisen sijaan aate tuottaa konflikteja ja tuhoaa arvokasta kansanperinnettä.

Kielten, historian ja tieteenfilosofian tutkija, dosentti Mikko Heikkilä toteaa, että yliopistomaailmassa sekä myös valtamediassa pidetään esimerkiksi antinationalismia, gender-ideologiaa, intersektionaalisuutta ja wokea edistyksellisinä aatteina. Niiden taustalla on todellisuuskäsitys, jonka mukaan objektiivisia totuuksia ei ole olemassa.

– Intersektionaalisuuden taustalla on varmastikin kaunis ajatus: halu vähentää vääryyksiä ja tehdä hyvää. Mutta kyllä se käytännössä usein on ylisukupolvisen koston instrumentti, joka nykyajassa tuottaa uutta epäoikeudenmukaisuutta ja sitä kautta uusia konflikteja ihmisryhmien välille, Heikkilä sanoo.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Intersektionaalisuudessa ajatellaan, yksilön asema yhteiskunnassa ei riipu niinkään yksilöllisistä ominaisuuksista, vaan siitä, mihin ryhmään hänet luokitellaan.

”Woken ongelma on kulttuurivihamielisyys”

Mediassa paljon esillä ollut woke rakentuu intersektionaalisuudelle. Aatehistorian ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Ari Helo kuvailee wokea yhteiskunnalliseksi vaikuttamisen ja keskustelun tavaksi.

Dosentti Ari Helo näkee intersektionaalisen tutkimuksen ja woke-ajattelun uhkana länsimaiselle kulttuurille ja tieteelliselle ajattelulle.

– Woken päällimmäinen ongelma on sen kulttuurivihamielisyys. Sen vuoksi kustantajat muuttelevat vanhoja kirjoja ja vanhoista Hollywood-elokuvista on poistettu kohtauksia ja tv-sarjoista jaksoja.

Helo selittää, että woken taustalla on ns. valkoisuusparadigma, joka tarkoittaa sitä, että länsimainen kulttuuri on valkoisten kulttuuri. Tämä on johtanut hänen mukaansa sellaisiin näkemyksiin, että maailmassa ei ole kuin etuoikeutettuja ja syrjäytettyjä.

– Etuoikeuksille on keksitty selitykseksi, että koko länsimainen kulttuuri on pelkän 1800-luvun imperialismin muokkaama, jolloin valkoisilla on paitsi etuoikeuksia, myös kulttuurisesti perittyjä rasistisia asenteita, kuten naisten, vähemmistöjen ja alkuperäiskansojen halveksuntaa.

Helo muistuttaa, että tasa-arvo, vapaus ja monikulttuurisuus ovat nimenomaan länsimaista alkuperää olevia ihanteita.

Woke-ideologia ohjaa tieteellistä tutkimusta

Woke-ideologia on vallannut Suomen yliopistot ja vaikuttaa vahvasti siihen, millaisia tutkimusaiheita arvostetaan ja rahoitetaan yliopistomaailmassa.

– Suurimmat rahoittajat ovat ottaneet intersektionaalisuuden omakseen. Se näkyy myös yliopistorekrytoinneissa. Tehtäviin valituksi tulevilta edellytetään samoja arvoja kuin yliopistolta, Mikko Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan yliopistoissa ja valtamediassa kärsitään myös nationalismiin ja kristinuskoon liittyvästä allergiasta.

– Se näkyy siten, että historiasta halutaan poistaa todistettavasti vuosisatoja vanhat perinteet, kuten vanhat suomalaiset kertomukset. Ne saatetaan kehystää nationalismilla ja sitä kautta siirretään haitallisten satujen maailmaan.

Tieteellisen tutkimuksen luotettavuus vaarassa

Dosentit kokevat, että intersektionaalisuus vie uskottavuutta tieteelliseltä tutkimukselta. Klassisen tiedekäsityksen mukaan tieteen tehtävä on pyrkiä selvittämään totuus ja pitää tutkijan mielipiteet siitä erillään. Intersektionaalisuudessa koko lähestymistapa on toinen.

– Intersektionaalisuus väittää tutkivansa yhteiskunnallisia rakenteita ja niiden tuottamia epätasa-arvoisuuksia. Tosiasiassa taustalla on yksi ainoa rakenne, joka on valkoisen miehen rasistinen mielen rakenne, Ari Helo sanoo.

– Tutkijalla saa olla omat näkemyksensä ja hän saa ottaa myös kantaa, mutta tutkimusprosessin aikana hänen arvonsa ja mieltymyksensä eivät saisi vaikuttaa mitenkään. Valitettavasti viime aikoina on kuitenkin alkanut käydä näin, Mikko Heikkilä toteaa.

Dosentit Ari Helo ja Mikko Heikkilä ovat vieraana IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Ohjelma esitetään TV:n Alfa-kanavalla 16 keskiviikkona 4.12. kello 20.00 ja uusintana lauantaina 7.12. kello 20.00.

Ohjelma on katsottavissa veloituksetta myös Permanto-suoratoistopalvelusta.

Ari Helo on julkaissut aihetta käsittelevän kirjan ”Intersektionaalista vai ”valkoista” ylivaltaa? Syrjäytymiskeskustelun vääristymät Suomessa ja Yhdysvalloissa”. Kirjan digitaalinen versio on luettavissa veloituksetta tästä linkistä.

Elina Uusikylä