Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Dr. Evl saarnaa ja twaarnaa

 

Dr. Evl muistuttaa paljon Austin Powers -elokuvien Dr. Evil -hahmoa

Papin tehtävä voi nykyaikana poiketa perinteisestä seurakuntatyöstä paljonkin. Esimerkiksi nettipappi Dr. Evl tekee suuren osan hengellisestä työstään nimenomaan netissä eikä kirkkorakennuksesta käsin.

Dr. Evl julkaisee muun muassa twaarnoja, Twitterissä julkaistavia saarnoja. Niiden enimmäispituus on 140 merkkiä, ja Dr. Evl kertookin niiden olevan erinomainen idea lyhyeen ja ytimekkääseen sananjulistukseen.

– Twaarna on lyhyt, mutta siitä huolimatta sisältörikas. Papin keskeinen tehtävä on saarnavirka ja pidän itse ytimekkäästä ilmaisusta, joten twaarnojen kirjoittaminen sopii minulle mainiosti, Dr. Evl kertoo.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Kirkossa saarnaaminen ei riitä

Dr. Evl:n mukaan yhteiskuntamme on teknologian kehityksen myötä murroksessa, johon myös kirkon on vastattava. Hän kuvaa monen suomalaisenkin elämää hektiseksi ja epäilee, että kirkossa käymiseen voi olla toisinaan vaikea löytää aikaa. Jos ihmiset eivät tule kirkkoon, kirkko tulee ihmisten luokse – tässä tapauksessa nettiin, johon monet muutkin palvelut ovat siirtyneet.

– Erityisesti nuorempi väestö käyttää internetiä, joten heidän tavoittamisensa voi onnistua tätä kautta. Mielestäni nykykirkon pitäisi hyödyntää nettiä enenevissä määrin, hän sanoo.

Ennakkoluuloja vastaan

Dr. Evl pitää työssään palkitsevimpana ihmisten kanssa vuorovaikutukseen pääsemistä – tapahtuipa se sitten kasvokkain tai internetin välityksellä. Netissä hänet voi tavoittaa niin Facebookista, Twitteristä kuin Espoon seurakuntien verkkosivuiltakin. Jälkimmäisimmässä toimii Dr. Evl:n oma kysymyspalsta, jonne kuka tahansa voi lähettää kristinuskoon liittyviä kysymyksiä.

Dr. Evl on huolissaan ennakkoluuloista, joita ihmiset kohdistavat kristinuskoon. Hänen mukaansa netissä liikkuu paljon harhaanjohtavia käsityksiä niin kristinuskosta kuin Suomen evankelis-luterilaisesta kirkostakin. Hän haluaisi saada myös kirkon virallisen äänen kuuluviin, jotta harhaluuloja saataisiin karsittua.

– Ihmiset kertovat keskusteluissa yleensä oman henkilökohtaisen mielipiteensä, minkä vuoksi kirkon virallisen kannan hahmottaminen on toisinaan vaikeaa. Erityisesti kirkon virassa toimivien tulisi tiedostaa kirkon virallinen kanta. Minunkaan ei ole tarkoituksenmukaista perustaa kysymyspalstani vastauksia omiin mielipiteisiini, vaan kirkon linjaan, Dr. Evl tähdentää.