Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Dramaattista päihdekasvatusta

 

Päihdeputki-draamassa nuorten bileet ryöstäytyivät täysin käsistä ja seuraukset olivat sen mukaiset. Kuva: Ville Saarni

Nuorten päihteidenkäyttö on Suomessa laskusuunnassa, mutta esimerkiksi nuuska ja sähkötupakka keikuttavat lukuja. Päihdeputki on yksi ennaltaehkäisevän päihdetyön työkaluista. Lievestuorelaisille koululaisille elämyksellinen rastikokonaisuus antoi ajattelemisen aihetta.

Lievestuorelainen Kallion koulu toimi huhtikuussa tiukan asian sekä tunteiden kenttänä, kun eri toimijoiden yhteistyössä järjestämä Päihdeputki kokosi monta sataa nuorta ja aikuista saamaan tietoa ja kokemuksia päihteiden käytön vaaroista.

– Päihdeputki on elämyksellinen rastikokonaisuus, jossa käydään läpi nuoren elämään liittyviä asioita draaman keinoin. Putken tarkoitus on tukea koulujen terveystiedon opetusta. Suurin kohderyhmä ovat 7.-9. luokan oppilaat, mutta viitosluokkalaisetkin ovat olleet mukana, kertoo Ehyt ry:n aluekoordinaattori Harri Jukkala.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Päihdeputki on järjestetty Keski-Suomessa jo monena vuonna, ja joka vuosi sitä järjestämässä on ollut eri porukka. Juoni mukautuu sen mukaan, mikä koetaan tärkeäksi.

– Tänä vuonna huomion kohteeksi oli nostettu sosiaalisen median vaikutus nuorten elämässä, Jukkala jatkaa.

Suunta on parempaan?

Viimevuotisen Nuorten terveystapatutkimuksen (THL ja Tampereen yliopisto, tutkimus täällä) mukaan nuorten tupakointi ja alkoholinkäyttö ovat vähentyneet vuosituhannen alusta, mutta nuuskan käyttö on puolestaan lisääntynyt. Myös vesipiippu ja sähkötupakka ovat tuttuja monille. Raittiiden nuorten osuus on kuitenkin nyt suurimmillaan koko 2000-luvun aikana.

Päihdeputki on draamallinen kokonaisuus, jonka läpi osallistujat kulkevat. Lievestuoreella viisitoistavuotiaan Mimmin tarina alkoi hammashuoltorastilta, jossa hammashoitajat kertoivat Mimmin ja hänen kavereidensa heikosta hampaiden kunnosta. Päihdeputken kulku jatkui terveystiedon tunnille, jossa opettaja pysäytti oppilaat miettimään tupakkatuotteiden vaaroja.

Tarinan edetessä Mimmi järjesti kotibileet, jotka riistäytyivät täysin käsistä. Oppilaat kuljetettiin poliisin luo. Siellä kävi ilmi, kuinka suuri vastuu viisitoistavuotiaallakin on, kun kyse on alkoholista, huumausaineista ja omaisuusvahingosta.

”Todenmukaista kerrontaa”

Päihdeputken lopuksi oppilaat saivat keskustella opettajansa ja Humakin opiskelijoiden kanssa putken herättämistä ajatuksista.

Yksi päihdeputken järjestäjistä oli Humakin ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija Aleksi Mäenpää.

– Roolini oli näytellä poliisia. Mielestäni putki on hyvää päihdekasvatusta. Se kertoo todenmukaisesti siitä, mitä nuorelle voi sattua. Paras rasti mielestäni oli bilerasti, jossa näyttelijät saivat eläytyä täysillä biletunnelmaan, miettii Mäenpää.

Lievestuoreen Päihdeputken järjestäjinä olivat yhteistyössä Laukaan kunta, Keski-Suomen Seututerveyskeskus, ehkäisevää päihdetyötä tekevä Ehyt ry ja Humanistinen ammattikorkeakoulu.