Ensi viikolla Turussa istuva kirkolliskokous saa eteensä viisi edustaja-aloitetta. Yksi niistä on hämeenlinnalaisen maallikkoedustajan, diplomi-insinööri Aulis Ansaharjun tekemä. Hän esittää, että meneillään olevaan seurakuntarakenteiden uudistukseen sisällytettäisiin myös mahdollisuus perustaa henkilöseurakuntia. Näin annettaisiin elintilaa sellaisillekin, jotka kokevat kirkon viimeaikaiset muutokset liian suurina. Nykyisen käytännön mukaan luterilaisen seurakunnan jäsenyys määräytyy asuinpaikkakunnan mukaan.
Ansaharju esittää kirkon jäsenmäärän laskun estämiseksi henkilöseurakuntien muodostamista.
”Eräs jäsenmäärän pienenemiseen vaikuttava asia on, että monet herätyskristillisen uskonkäsityksen omaavat ja Raamatun sanaan pitäytyvät kirkon jäsenet kokevat kansankirkossamme tapahtuneet muutokset liian suuriksi voidakseen enää sitoutua täydellä sydämellä sen toimintaan”, Ansaharju toteaa aloitteessaan.
Henkilöseurakunta-tyyppisiä rakenteita on muun muassa Norjassa ja Tanskassa.
”Näkisin suotavana myös Suomessa, että henkilöseurakuntamalli olisi niiden keinojen joukossa, joiden avulla eri tahoille annettaisiin elintilaa kansankirkossamme”, Ansaharju vetoaa.
Muita edustaja-aloitteita ovat muun muassa 25 allekirjoittajan esitys uudistaa kirkon organisaatiojärjestelmää ja keskushallintoa meneillään olevaa uudistushanketta rajummin. Kolme edustajaa esittää vaihtoehtoja avioliiton vihkimisen kaavoihin, kun vihittävillä tai toisella heistä on jo ennestään lapsia. Aloitteen tekijöiden mukaan näin otettaisiin huomioon uusperheiden tilanne.
Kirkon strategia 2020 on myös esillä viikon aikana. Siitä keskustellaan kirkkohallituksen hyväksymän Kohtaamisen kirkko -strategian pohjalta. Sen mukaan kohtaamisella tarkoitetaan Jumalan ja ihmisen kohtaamista, ihmisten välistä kohtaamista sekä vastuullista suhdetta luomakuntaan.
”Kohtaamisen kirkon perusajatus on jäsenlähtöisyys. Työntekijäkeskeisyyden sijaan vahvistetaan seurakunnan jäsenten osallisuutta”, kirkkohallituksen kirjeessä todetaan.