Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Eero Junkkaalan Lähetysjuhlien puheenvuoro laukaisi liikkeelle rakkauspostit

 

Eero Junkkaala piti raamattutunnin sunnuntaina Lähetysjuhlilla Helsingissä. KUVA: Jarmo Kulonen

Teologian tohtori Eero Junkkaalan Suomen Lähetysseuran Lähetysjuhlilla sunnuntaina pitämästä raamattutunnista on käyty poikkeuksellisen vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa viikonlopun jälkeen.

Junkkaala esitti Helsingissä kristityille vetoomuksen, että kristittyjen tulisi pyrkiä hyväksymään keskuudessaan erilaisia mielipiteitä ja suhtautumaan kanssaihmisiin ymmärtäen ja rakkaudellisesti. Puhe on saanut kiitosta sekä kirkon liberaalisiivessä että konservatiivipuolella.

– Kaiken kaikkiaankin kristittyjen keskinäisessä kunnioittamisessa olisi meillä parantamisen varaa. Viidesläiset voisivat rakastaa vähän enemmän körttiläisiä ja evankeliset lestadiolaisia. Naispappeuden vastustajilta voisi odottaa enemmän kunnioitusta naispappeja ja naispappeuden kannattajia kohtaan. Naispappeuden kannattajat voisivat vakavasti koettaa ymmärtää vastustajia ja suoda heillekin kotipaikkaoikeus kirkossamme. Israelin ystävien tulisi ymmärtää palestiinalaisten ahdistava elämäntilanne ja palestiinalaisten oikeuksien puolestapuhujat voisivat koettaa ajatella Israelin asemaa suurten arabimaiden puristuksessa, sanoi Eero Junkkaala puheessaan.

– Ei kristittyjen tarvitse ajatella samalla tavalla kaikista asioista. Saamme olla eri mieltä ja reippaasti väitelläkin. Mutta erilaisuuden kunnioitusta ja toisten huomioonottamista voisi olla hitusen enemmän. Jos maailma näkisi, että Lähetysseuran väki puhuu kauniisti kansanlähetysläisistä ja kansanlähetysläiset lähetysseuralaisista, se ihmettelisi ja haluaisi löytää tien näin hyväksyvän ja rakkaudellisen uskon yhteyteen, Junkkaala pohti.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Junkkaalan puhe on kirvoittanut sosiaaliseen mediaan useille eri foorumeille runsaasti keskusteluja. Kommenteissa suunniteltiin ”rakkauspostin” lähettämistä ”vaikeasti rakastettaville uskonsisarille ja veljille”, ”totuuden kivien” korvaamista ”rakkauden laastilla” ja ”sillanrakentamiseen” ryhtymistä kirkossa eri tavoin ajattelevien ryhmittymien välille.

Eero Junkkaala piti Lähetysjuhlien raamattutuntinsa juuri ennen keskustelua herättänyttä lähetystyöntekijöiden siunaustilaisuutta. Suomen Lähetysseura siunasi lähetystyöhön ensimmäisenä suomalaisena lähetysjärjestönä samaa sukupuolta olevan parisuhteensa rekisteröineen miesparin.

Eero Junkkaalan Lähetysjuhlilla pitämä raamattutunti on kuunneltavissa Radio Dein ohjelma-arkistossa.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)