Muslimitaustaisen kyselijän tarpeisiin kehitetty Al Massira -kurssi on loistava vaihtoehto monelle maahanmuuttajalle, muslimityöntekijä Timo Keskitalo kertoo.
Globalisaatio on vyöryttänyt länsimaista modernia kristillistä kulttuuria kaikille mantereille. Paikalliset perinteet ja kulttuuriset muodot tulisi kuitenkin ottaa kristinuskon opettamisessa huomioon.
Egyptissä kehitetty ja kristinuskon perusasiat läpikäyvä Al Massira on suunniteltu erityisesti islamin piirissä kasvaneille, jotka ovat kiinnostuneita kristinuskosta.
‒ Al Massira on ääni Lähi-idästä, Patmos Lähetyssäätiön muslimityöntekijä Timo Keskitalo kuvailee.
Kurssin nimi on arabiaa ja tarkoittaa matkaa. Nimen keksijät ovat ajatelleet kahta opetuslasta, jotka olivat ylösnousseen Jeesuksen seurassa matkalla Emmaukseen. Jeesus opetti heille Mooseksen laista ja profeetoista alkaen, mitä kaikkea hänestä oli kirjoituksissa sanottu.
‒ Al Massira on kuin tämä matka. Sen aikana silmät voivat avautua ja sydän tulee palavaksi. Niin tapahtui myös opetuslapsille Emmauksen tiellä.
Heti kiinni Sanaan
Al Massira on Keskitalon mielestä muslimitaustaiselle henkilölle usein parempi vaihtoehto kuin sinänsä mainio Alfa-kurssi.
Rakenne on molemmissa samankaltainen, mutta Alfa on suunniteltu jälkikristilliselle maallistuneelle ihmiselle. Siinä täytyy käyttää aikaa Jumalan olemassaolon ja pyhien tekstien perustelemiseen.
Al Massira on tehty henkilöille, joille Jumalan ja pyhien tekstien olemassaolo on luonnollista, mutta he haluavat oppia tietämään, miten Jumalan voi tuntea henkilökohtaisesti.
‒ Al Massira sukeltaa suoraan Raamatun kertomuksiin, siinä ei tarvitse aloittaa yleisinhimillisistä teemoista, Keskitalo kuvaa.
Ohjaajat koulutettuja
Kaikkien Al Massira -kurssin ohjaajien täytyy suorittaa kurssin sisältöön ja ohjaajantaitoihin perehdyttävä kurssi.
Kurssin suorittaneita henkilöitä on Suomessa jo yli 300.
‒ Eräs jyväskyläläinen mies kertoi vetävänsä neljää ryhmää viikossa. Jos sata ryhmänvetäjää toimii tehtävässään aktiivisesti ja yhdessä ryhmässä on noin kymmenen henkeä, ryhmän käyneitä on pian tuhansittain.
Suurin osa ryhmänvetäjistä on kantasuomalaisia seurakunta-aktiiveja, joilla on maahanmuuttajaystäviä.
Ryhmänohjaajien koulutus tapahtuu suomeksi, mutta Al Massira -kurssilla oppimateriaalina käytettävät videot on käännetty useille kielille.
‒ Lähi-idän ja eurooppalaisten kielten lisäksi mukana on esimerkiksi kolme Kiinassa puhuttua kieltä, Keskitalo kertoo.
Seuraava Al Massira -ohjaajakoulutus alkaa perjantaina 18. tammikuuta Ryttylän Kansanlähetysopistossa.
Kouluttajina toimivat Timo Keskitalo, lähetystyöntekijä Helena Keskitalo ja piirisihteeri Anne Takala.