Lastenpsykiatrian professori Jari Sinkkonen kuvaa suomalaisten poikien nykytilaa synkin sanoin. – Eihän se ole ollenkaan tyydyttävä. Se on kaikkea muuta.
Sinkkosen mukaan Suomesta on tullut maa, josta poikien ongelmista ei saa puhua.
Äskettäin lastensuojelujärjestö Pelastakaa Lapset ry:n ylilääkärin tehtävistä eläkkeelle jäänyt ja pitkän uran Helsingin yliopiston (HUS) lastenpsykiatrian klinikalla tehnyt lastenpsykiatri Jari Sinkkosta on tituleerattu valtakunnan poika-asiamieheksi.
Perjantaiaamuna hän esitteli näkemyksiään Radio Deissä Isäntänä Tapani Ruokanen -ohjelmassa.
– Varmaan minut lynkataan tästä – olen saanut jo 90-luvun alussa kritiikkiä, jossa minulle on sanottu, että kun puhut poikien asioista ja poikien puolesta, se on tasa-arvolakien vastaista.
– Olen tallettanut nämä sanat syvälle sydämeeni, ja ne siellä kirvelevät vieläkin.
Sinkkosen mukaan tasa-arvoajattelu on Suomessa vääristynyt sillä seurauksella, että joidenkin väestöryhmien pahoinvoinnista ja vakavistakin elämää ja hyvinvointia koskevista haasteista ei ole enää korrektia puhua. Yksi niistä on pojat. Poikien tai maskuliinisuuden puolesta puhuja törmää nopeasti leimakirveeseen.
– Ihanko oikeasti Suomi on mennyt sellaiseksi, että voidaan puhua, että tytöt ja naiset ovat alistettuja – on lasikattoja ja muuta – mutta ei saada puhua pojista, Sinkkonen kysyy.
Sinkkonen luettelee nopeasti lukuisia esimerkkejä, jotka hänen mukaansa ennustavat pojille ja miehille – ja sen seurauksena myös useimmille perheille – synkkää tulevaisuutta tulevaisuuden Suomessa. Hänen mukaansa jo yksistään poikien koulumenestyksen pitäisi saada hälytyskellot soimaan.
– Peruskoulusta pääsee joka kevät kaksi tuhatta poikaa, joiden äidinkielen taidot ovat alkeellisia – he eivät ole oppineet peruskoulussa kirjottamaan ja käyttämään suomea sillä tavalla, että tulisivat sillä hyvin toimeen.
– Ei tämä vetele!
Tyttöjen poikia parempi koulumenestys ei ole vain suomalainen ilmiö. Tilastojen mukaan suunta on sama myös muissa pohjoismaissa ja useimmissa läntisen Euroopan maissa. Sinkkosen mielestä siinä on mietinnän paikka, mikä ei tarkoita sitä, ettei tyttöjen asemaan koulumaailmassa ja naisten asemaan yhteiskunnassa laajemminkin olisi syytä kiinnittää jatkossakin huomiota.
– OECD-maiden tutkimuksessa pojat kuitenkin jotenkin putoavat koko ajan alemmas suhteessa tyttöihin. Itse kahden tyttären isänä sanon, että tämä ei todellakaan tarkoita sitä, että heiltä pitäisi ottaa jotakin pois. Jos he ovat eteviä ja kympin tyttöjä, niin se on ihan loistavaa.
Kuuntele lastenpsykiatri Jari Sinkkosen arvio suomalaisten poikien tilasta [toimittaja Tapani Ruokanen]:
Kuuntele Isäntänä Tapani Ruokanen -ohjelman koko haastattelu: www.radiodei.fi/jarisinkkonen