− Paha saa valtaa, koska hyvät ihmiset eivät tee mitään, kuten valtiomies, filosofi Edmund Burke sanoi jo 1700-luvulla, siteerasi Eija-Riitta Korhola Medialähetyspäivillä Porvoossa.
Filosofian tohtori, entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola kertoi työssään kohtaamista lainsäädännön mustista aukoista eli tulkinnanvaraisista kohdista. Tällaisia ovat esimerkiksi Pakistanissa jumalanpilkkalaki, blasfemia, Turkissa artikla 301 eli turkkilaisuuden halventaminen tai vaikkapa Venäjällä yksittäisen ihmisen tulkitseminen yhteiskunnallisesti vaaralliseksi.
Myös joidenkin eurooppalaisten poliitikkojen rohkeus nostaa esiin vakavia ihmisoikeusloukkauksia on alkanut pelon vuoksi hiipua. Eija-Riitta Korhola piti sitä hälyttävänä.
− Kun hyvät ihmiset lakkaavat olemasta rohkeita ja toimimasta, silloin ollaan vaarassa.
− Haluan rohkaista teitä: toimikaa, vaikuttakaa, kun vielä voitte, hän kannusti Medialähetyspäivä-vieraita niin Porvoossa kuin suoran nettilähetyksen ja Radio Dein ääressä.
Jumala haluaa, että pelkäämme vain häntä
Eija-Riitta Korholan mukaan pelkäämättömyys on elämänvalinta. Voi olla iso riski olla pelkäämättä, mutta se on myös suuri muutosvoima.
− Niin mafia kuin koulukiusaaminen ja totalitaarinen järjestelmä perustuvat pelkoon. Jos riittävä määrä pelottomia ihmisiä nousee pahuutta vastaan henkilökohtaisen riskin uhallakin, paha menettää asemansa.
− Jos joku miettii, miksi Jeesuksen mielestä hänen seuraajansa ovat maan suola, niin juuri tämän tähden: heillä on mahdollisuus estää yhteiskunnan mätäneminen olemalla pelottomia. Siksi Jumala haluaa, että me pelkäämme vain häntä. Se on paras tapa huolehtia tästä pallosta, joka on vähäksi aikaa annettu meidän haltuumme.
”Minä kuolen, mutta laki jää”
Eija-Riitta Korhola kertoi edesmenneestä ystävästään, pakistanilaisesta Shahbaz Bhattista, joka oli vähemmistöministeri ja maansa ensimmäinen kristitty ministeri. Tämä juristi puhui uskonnollista sortoa vastaan ja yritti muuttaa jumalanpilkkalakia. Hän tiesi tekevänsä hengenvaarallista työtä.
− Tiedän, että kuolen, mutta sillä aikaa yritän muuttaa lakeja oikeudenmukaisemmiksi niin paljon kuin ehdin. Minä kuolen, mutta laki jää, ja se laki voi pelastaa miljoonia ihmisiä, Eija-Riitta Korhola kertoi Shahbaz Bhattin sanoneen.
Shahbaz Bhatti tuli tapetuksi vain 42-vuotiaana.
− Tämä kristitty ihminen oli tehnyt selväksi, mikä on tärkeää, ja hän omisti sille koko elämänsä.
Myös Raamatussa on kertomuksia ihmisistä, jotka hyödynsivät korkeaa asemaansa toisten auttamiseksi. Eija-Riitta Korhola mainitsi esimerkkinä Esterin.
− Me länsimaiseen hyvinvointiin ja vapauteen kasvaneet olemme itse kukin omissa palatseissamme. Ulkopuolella on monia, joita voisimme auttaa asemastamme käsin. Meille on siis annettu paljon, ja Jumala kutsuu meitä panemaan sen peliin toisten hyväksi.