Hyvät: Abraham Stilleristä kirjan kirjoittanut Rony Smolar: ”Hän halusi antaa muille enemmän kuin oli itse saanut” Yleinen: Pappi Pauli Selkee: ”Kirkon tulisi pysyä Raamatun opetuksissa”

Elokuva teologi ja natsivastustaja Dietrich Bonhoefferista tulossa keväällä levitykseen Euroopassa

 

Elokuvassa ”Bonhoeffer: Pastor. Spy. Assassin.” pääroolia esittää Jonas Dassler. Kuva: Angel Studios

Marraskuussa 2024 Yhdysvalloissa ensi-iltansa saanut elokuva Bonhoeffer: Pastor. Spy. Assassin. saapuu Euroopan valkokankaille tulevana keväänä. 

Elokuvan Suomen ensi-illasta ei vielä ole tietoa. Elokuva kertoo saksalaisesta teologi ja natsivastustaja Dietrich Bonhoeffersta, joka osallistui salaliittoon Adolf Hitlerin murhaamiseksi toisen maailmansodan aikana.

Historiallinen draamatrilleri ja elämäkertaelokuva on herättänyt ristiriitaisia reaktioita. Esimerkiksi Christianity Today -lehti kritisoi elokuvan vääristävän Bonhoefferin elämää ja ajatuksia poliittisten tarkoitusperien vuoksi. Myös elokuvassa Bonhoefferia esittävä saksalainen näyttelijä Jonas Dassler on ilmaissut huolensa siitä, että elokuvaa ja Bonhoefferin perintöä saatetaan käyttää väärin poliittisiin tarkoituksiin. Yhdessä muiden pääosan esittäjien kanssa hän onkin julkaissut lausunnon, jossa he tuomitsevat Bonhoefferin perinnön väärinkäytön ja korostavat, että elokuvan tarkoituksena on yksinomaan kunnioittaa Bonhoefferin arvokasta elämäntyötä.

Toisaalta Premier Christianity -julkaisu kehui elokuvaa sen visuaalisesta toteutuksesta ja syvällisestä kuvauksesta miehestä, joka luopui kaikesta totuuden puolesta.

Dietrich Bonhoefferin kristillinen vakaumus

Dietrich Bonhoeffer (1906–1945) oli saksalainen luterilainen pastori ja teologi, joka tunnetaan vastarinnastaan natsihallintoa vastaan. Hänen kristillinen vakaumuksensa oli syvästi juurtunut rakkauden, oikeudenmukaisuuden ja totuuden periaatteisiin. Bonhoeffer uskoi, että kristinusko ei voi jäädä pelkäksi yksityiseksi vakaumukseksi, vaan sen on ilmennyttävä aktiivisena toimintana maailmassa.

Bonhoeffer opetti, että kristityillä on velvollisuus vastustaa epäoikeudenmukaisuutta ja puolustaa sorrettuja. Hänen mukaansa todellinen usko näkyy uhrauksissa ja toiminnassa. Hän korosti Jeesuksen seuraamisen vaativan radikaalia sitoutumista, mikä ilmeni hänen vuonna 1937 ilmestyneessä kuuluisassa teoksessaan Kristuksen seuraaminen (Die Nachfolge), jossa hän pohtii, mitä ristin kantaminen tarkoittaa kantaa ja elää uskoa todeksi.

Kristinuskon ja natsivallan vastakkainasettelu

Bonhoeffer oli yksi harvoista saksalaisista teologeista, jotka asettuivat julkisesti vastustamaan Hitlerin hallintoa. Hän oli mukana perustamassa Tunnustuskirkkoa (Bekennende Kirche), joka kieltäytyi alistumasta natsien kontrolloimalle valtionkirkolle. Hänen mukaansa kristityn velvollisuus on noudattaa Jumalan tahtoa, ei valtion sääntöjä silloin, kun ne ovat ristiriidassa keskenään.

Bonhoefferin vastustus Hitlerin hallintoa kohtaan ei ollut vain teoreettista, vaan hän osallistui aktiivisesti salaliittoon, joka yritti kaataa natsihallinnon ja murhata Hitlerin. Hänen osallisuutensa tässä toiminnassa syntyi hänen vakaumuksestaan, että pahuutta vastaan on toimittava, vaikka se tarkoittaisi omien elämänarvojen rikkomista. Hän kirjoitti vankeudessa kirjeitä ja pohdintoja, jotka julkaistiin myöhemmin nimellä Kirjeitä vankilasta. Näissä kirjoituksissa hän tarkastelee uskon merkitystä kriisien keskellä.

Bonhoefferin perintö

Dietrich Bonhoefferin vaikutus ulottuu pitkälle kristinuskon ja eettisen ajattelun historiaan. Hänen elämänsä ja marttyyrikuolemansa ovat inspiroineet lukemattomia kristittyjä ympäri maailmaa taistelemaan oikeudenmukaisuuden puolesta. Hänen ajatuksensa kirkon roolista moraalisena toimijana ja kristinuskon vaatimasta vastuusta ovat ajankohtaisia edelleen.

Bonhoefferin elämäntarina herättää yhä kysymyksiä kristityn roolista yhteiskunnassa, oikeudenmukaisuuden puolustamisesta ja siitä, kuinka pitkälle usko voi viedä ihmisen totuuden puolustamisessa.

 
Lähteet: