Kehitysyhteistyöhankkeita Bangladeshissa johtava Elsie Hasdak luottaa Jumalan sanaan ja tahtoon yhteiskunnallisten muutosten ajamisessa.
Bangladeshissa LAMB:n (Lutheran Aid to Medicine in Bangladesh) sairaalassa kehitysyhteistyöhankkeiden parissa työskentelevä Elsie Hasdak valitsi kristillisen työyhteisön, jotta voi avoimesti tehdä työtä Jumalalle.
– Kun yritin päättää, haluanko työskennellä kristillisessä vai sekulaarissa organisaatiossa, valitsin kristillisen vaihtoehdon, vaikka organisaatio olikin suhteellisen pieni ja sijoittui kyläympäristöön.
Myös maalliset organisaatiot haluavat tavoittaa kaikkein köyhimmät ja haavoittuvimmat ihmiset.
– Erona kristilliseen järjestöön on kuitenkin se, mitä Jumala haluaa meidän tekevän tässä maailmassa, vertaa Elsie.
Työn tekeminen Jumalan kanssa ja Jumalalle on Elsielle tärkeää.
– Kristillisessä järjestössä työskentelemme yhdessä Jumalan kanssa tavoittaaksemme ihmisiä, ja meillä on käsky Jumalalta tehdä työtä hänelle. Rukoilemme ”tulkoon sinun valtakuntasi”.
– Luotamme Jumalan auktoriteettiin, hänen sanaansa ja siihen, mitä hän haluaa meidän saavuttavan, kun yritämme saada aikaan yhteiskunnallista muutosta ja autamme yhteisöjä korjaamaan sen, mikä niiden järjestelmissä ei toimi. Tämä on se, millä on väliä.
– Työskennellessäni kristillisessä organisaatiossa minulla on vapaus ja mahdollisuus olla Jumalan työtoveri – työntekijänä olen mukana lähetystyössä ja teen työtä Jumalan kanssa. Maallisessa organisaatiossa tilanne ei ole sama.
Kristillisessä organisaatiossa johtamistapa on Elsien kokemuksen mukaan erilainen.
– Toimimme Jumalana laisuudessa, eikä meitä ohjaa valta eikä oma etu, vaan se, miten voisimme auttaa muita. Ei sen takia, että me voisimme sanoa, miten paljon me olemme tehneet, vaan että voisimme iloita yhteisön kanssa siitä, mitä he ovat saaneet aikaan ja mitä he ovat muuttaneet.
Elsien mukaan työn tavoitteena on lopulta Jumalan valtakunnan eteneminen.
– Projekteissa toimimme samalla tavoin kuin muutkin organisaatiot ja keskitymme yleensä yhteen tiettyyn asiaan, jonka haluamme muuttaa. Yhteiskunnallinen muutos ja oikeuden toteutuminen ovat hyviä asioita, sekä työ naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan – monet järjestöt tekevät töitä tällaisten asioiden parissa. Mutta kristittyinä me olemme maailman suola ja valo.
Muutos on Elsien mukaan hyvin laaja ja monimutkainenkin asia.
– Aikaisemmin ajattelin, että jos vain luemme Raamattua, käymme kirkossa ja käyttäydymme hyvin, asiat muuttuvat. Seurakuntien johtajatkin saattavat ajatella, että jos vain saarnaamme enemmän, saamme aikaan myös enemmän muutosta.
Monet asiat ja normit kuitenkin vaikuttavat ihmisiin. He ajattelevat helposti, etteivät he pysty vaikuttamaan asioihin ja muuttamaan niitä, koska ovat köyhiä.
– Ihmiset ovat sokeita sille voimalle, jonka Jumala on antanut meille. Samaan aikaan yhteisöt tarvitsevat terveyskasvatusta, ravintoa, paikallishallintoa ja niin edelleen. Ei ole tehokasta jättää huomioimatta ihmisten arkielämää. Kokonaisvaltainen terveys, kaikkien sen osien yhdistäminen, on tärkeää. Ei riitä, että työstetään vain yhtä osaa, Elsie painottaa.
– Meillä täytyy olla suhde Jumalaan yhdessä ympärillämme olevien ihmisten kanssa ja samaan aikaan ajatella omaa terveyttämme. Näin tulisi olla myös seurakunnassa. Tämä opetus täytyy välittää myös pastoreille.
Valtion virkamiehetkin ovat nähneet kuinka kristilliset järjestöt toimivat, ja tästä syystä monet johtavissa asemissa olevat haluavat esimerkiksi lähettää lapsensa kristillisiin kouluihin.
– He tietävät, että kristillisten järjestöjen työ on korkealaatuista. Siksi he haluavat esimerkiksi tulla kristilliseen sairaalaan. He myös näkevät kristityt rakastavina ja välittävinä ihmisinä – tämä on kristillisen järjestön identiteetti.
LAMB (Lutheran Aid to Medicine in Bangladesh) on vuonna 1979 perustettu järjestö, jossa työskentelee Lähetysyhdistys Kylväjän lähettämänä tällä hetkellä kolme työntekijää, Christina Harald sekä Saara ja Tomas Bengtsson. LAMB ylläpitää 150-paikkaista sairaalaa ja sairaanhoito-oppilaistosta Dinajpurin läänissä Bangladeshissa. Lisäksi järjestöllä on etenkin naisten ja lasten asemaa parantavia kehitysyhteistyöhankkeita sekä vammaisten lasten kuntoutuskeskus, jonka johtajana Christina Harald työskentelee. Tomas Bengtsson toimii LAMB:n sairaalan teknisenä neuvonantajana ja hänen vaimonsa Saara on neuvonantajana LAMB:n kehitysyhteistyöhankkeissa.