Suomessa 4.4. ja Yhdysvalloissa 28.3. ensi-iltaan tuleva Noah-elokuva on jakanut kristittyjen mielipiteitä jo kauan ennen ensiesitystään. Kriittisimpien mielestä elokuvan päähenkilö on kaukana Raamatun Nooasta. Toisten mukaan elokuva on pääosin uskollinen Raamatun kertomukselle, vaikka se ottaakin taiteellisia vapauksia.
Noah-elokuva on herättänyt paljon keskustelua kristittyjen piirissä ennen ensi-iltaa. Saddleback Church -kirkon pastori ja kirjailija Rick Warren ehti moittia elokuvaa twitter-tilillään, vaikka ei ollut nähnyt kyseistä elokuvaa. Kriittisten äänenpainojen mukaan elokuva vääristää Raamatun kuvausta Nooasta ja vedenpaisumuksesta.
Christianity Today -lehden elokuvakriitikko Brett McCraken on kuitenkin sitä mieltä, että kristityt eivät saisi ylenkatsoa ei-kristittyjen tekemiä elokuvia. McCrakenin mukaan kristittyjen tulisi luomisopin valossa ymmärtää, että ei-kristitty taiteilijakin voi luoda hyvää, kaunista ja totuudellista.
”Kun kristityt arvioivat Raamattu-elokuvia, heidän tulee toki huomioida, mitkä faktat ovat ’oikein’ tai ’tarkkoja'”. Mutta vielä tärkeämpää on huomioida, onnistuuko elokuva taiteena kommunikoimaan jotain arvokasta; taiteena, joka liikuttaa meitä ja taiteena, joka sen kauneudessaan tuo kunniaa Jumalalle”, McCraken kirjoittaa.
Elokuvakäsikirjoittaja ja kirjailija Brian Godawa puolestaan tyrmäsi elokuvan saatuaan luettua sen käsikirjoituksen vuonna 2012. ”Noah on mielenkiinnoton ja epäraamatullinen 150 miljoonan dollarin tuhlaus, joka pilaa vuosikymmeniksi mahdollisuuden tehdä todella hyvä ja viihdyttävä elokuva tästä Raamatun sankarista, jota miljardit uskovat – juutalaiset, kristityt, ja muslimit – rakastavat. Miljoonat innokkaat raamatunlukijat tulevat torjumaan elokuvan, koska se horjuttaa heidän omaa pyhää kertomusta pakanallisen luonnonuskonnon poliittisella agendalla, joka hyökkää heidän uskoaan vastaan”, Godawa näki lokakuussa 2012. Hän on myös kirjoittanut blogissaan useita kirjoituksia Noah-elokuvasta alkuvuonna 2014.
Kolumnisti Jonathan Merrit kertoo haastattelleensa elokuvan ohjaajaa Darren Aronofskya ja sanoo vaikuttuneensa siitä historiallisesta ja raamatullisesta tutkimuksesta, jota työryhmä teki elokuvaa varten. Merritin mukaan elokuvaa kohtaan suunnattu kritiikki on yliampuvaa.
”Seuraako tämä filmi (yllättävän lyhyen) Raamatun kertomuksen jokaista murusta ja hippusta? Ei. Mutta se on tarkempi kuin monissa kirkoissa roikkuvat kuvat vaaleahiuksisesta ja sinisilmäisestä Jeesuksesta tai kristittyjen jouluisin kertomat romantisoidut tarinat Kristuksen syntymästä, jossa yksityiskohdilla on vain vähän jos ollenkaan tukea itse tekstissä”, Merrit sanoo. ”Elokuva ei osu jokaisessa yksityiskohdassaan oikeaan, mutta se vangitsee Raamatun kertomuksen hengen ja sen, millaisena Jumala esitetään siinä.
Lue lisää (englanniksi):