Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Entisestä Etiopian oikeusministeristä tuli kristitty

 

– Nyt elämä on annettu Jumalan käsiin

Entinen Etiopian oikeusministeri Harka Haroye kastettiin syyskuussa Mekane Yesus -kirkon jäseneksi.
– Nyt olen nostanut käteni ylös Jumalan edessä ja jättänyt koko elämäni hänen käsiinsä, Harka totesi kastepäivänään.
Nuorena Harka ansaitsi elantoa lukiossa opiskelua varten apulaispoikana suomalaisessa lähetystyöntekijäperheessä.

 

Etiopiassa oikeusministerinä vuosina 2001-05 toiminut Harka Haroye tunnusti uskonsa Jeesukseen 9. syyskuuta pidetyssä kastetilaisuudessaan, jossa hänet liitettiin Etiopian Evankelisen Mekane Yesus -kirkon jäseneksi.
– Vaikka minä hylkäsin Jumalan, Jumala ei koskaan hylännyt minua, hän sanoo muistellessaan rankkoja elämänvaiheitaan. Etiopian viime vuosikymmenien myrskyisissä poliittisissa käänteissä Harka Haroye on ollut vangittuna kymmenen kertaa, murhayrityksen kohteena seitsemän kertaa ja useita vuosia pakolaisena.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Maahan kaivattiin muutosta

Nuorena lukiolaisena Harka liittyi ikätovereihinsa taistelussa maan silloisia yhteiskuntaoloja vastaan, kun rikkaat maanomistajat käyttivät häikäilemättä hyväkseen maaseudun köyhiä, jotka elivät vuokraplänteillään lähinnä maaorjan asemassa. Keisari Haile Selassie syöstiin vallasta vuonna 1974, ja tilalle tuli marxilaiseksi julistautunut Mengistu Haile Mariamin sotilasjuntta.
– Jouduimme pian pettymään sotilasjunttaan. Marxilainen ajatus ihmisten tasa-arvosta ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta oli sille vain sumuverho oman vallanhalun peittämiseksi, Harka sanoo.

Ihmeen kaupalla hengissä

Nuoret idealistit liittyivät oppositioryhmiin, joita vastaan kohdistui Mengistun ”punainen terrori” vuosina 1977-79. Harka Haroye vangittiin usein. Pisin jakso vankilassa kesti neljä vuotta. Raaka kidutus oli siellä rutiinia. Harka pakeni välillä Etiopian etelänaapuriin Keniaan. Sieltä käsin hän johti erästä Etelä-Etiopiassa toimivaa oppositioliikettä. Väärään henkilöön luottaminen tai jonkin viestin päätyminen vihollisen käsiin saattoi merkitä välitöntä teloitusta. Monet Harkan tovereista tapettiin.
– Pidän suurena ihmeenä, että itse säilyin hengissä, hän sanoo.

Vainotusta pakolaisesta ministeriksi

Sotilasjuntan kukistuttua 1991 Harka Haroye opiskeli oikeustiedettä. Vuonna 2001 silloinen, nyt elokuussa kuollut pääministeri Meles Zenawi kutsui hänet hallituksensa oikeusministeriksi, mitä virkaa hän hoiti neljä vuotta. Sen jälkeen hän toimi jonkin aikaa Etiopian parlamentin jäsenenä.
Vuosien varrella Harka Haroye on silloin tällöin ottanut yhteyttä rovasti Seppo Väisäseen, joka vuonna 1971 nuorena lähetystyöntekijänä pestasi hänet perheensä apulaispojaksi ja tuki hänen opiskeluaan. Nyt jo pitkään Suomessa asunut Väisänen pääsi todistamaan Harkan kastetta.

Lue lisää Uudesta Tiestä 41/2012.