Erkki Liikasen läheinen ystävä Pekka Aro on tiettävästi ensimmäinen kansainvälinen virkamies, joka on menehtynyt Kiinassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.
Suomen Pankin entinen pääjohtaja ja Suomen ensimmäinen EU-komissaari Erkki Liikanen kertoo Radio Dein haastattelussa huomenna perjantaina, kuinka koronavirus aiheutti hänen ystävänsä kuoleman Kiinassa aiemman epidemian kourissa.
Kansainvälisen työjärjestön, ILO:n, tehtävissä Kiinassa työskennellyt Pekka Aro kuoli sars-virukseen Pekingissä vuonna 2003. Tartunta jäljitettiin lentokoneeseen ja lähellä istuneeseen kanssamatkustajaan.
– Pekka kuoli viikon sen jälkeen, kun meni sairaalaan. Hän oli ensimmäinen kansainvälinen virkamies, joka kuoli sarsiin. Sillä oli se suuri vaikutus Kiinaan, että heidän piti kertoa taudin ja epidemian olemassaolo.
Aro menehtyi samana päivänä, kun Kiina kertoi epidemiasta julkisuuteen.
”Pekan traagisella kuolemalla oli vaikutus siihen, kuinka Kiina hoiti virustautien leviämisen ehkäisyä siitä lähtien.”
– Se oli tärkeää maailmalle. Toisaalta Pekan kuolema aiheutti sen, että kiinalaiset viranomaiset ja tutkijat kykenivät melko pian selvittämään, miten tällainen tauti eristetään, kertoo Liikanen Radio Deissä.
Aron menehtymisen jälkeen Kiinan tiede- ja teknologiaministeri Xu Guanghua sai syksyllä 2003 johtoonsa komitean, jonka tehtäväksi tuli selvittää, kuinka virus jäljitetään, eristetään ja hoidetaan sairastuneet. Xu kertoi myöhemmin Liikaselle, että Aron 24 kontaktia oli jäljitetty ja asetettu karanteeniin.
– Pekan traagisella kuolemalla oli vaikutus siihen, kuinka Kiina hoiti virustautien leviämisen ehkäisyä siitä lähtien.
Myös sarsin aiheuttaa koronavirus. Sars on nyt maailmalla jylläävää Covid-19 virusta tappavampi, mutta Sarsin virustartunnat ovat helpommin jäljitettävissä, mikä antaa paremmat mahdollisuudet taudin leviämisen patoamiseen.
– Sars ei lopulta ollut yhtä paha kuin Covid-19, mutta kuitenkin pandemianaiheuttajana Kiinassa sen selkeä edeltäjä, Liikanen tietää.
”Pyritään todella estämään tämän taudin leviäminen. Odotetaan rokotusvuoroamme ja mennään, kun se vuoro tulee.”
Pitkän linjan poliitikko sanoo ymmärtävänsä, että ihmiset alkavat olla kärsimättömiä odottamaan rokotusta ja jatkamaan rajoituksia. Erkki Liikanen alleviivaa kuitenkin, että juuri nyt on tärkeää kaivaa sitkeys irti suomalaisten asennepakista.
– Nuodatetaan nyt ohjeita, mitä viranomaiset ja asiantuntijat antavat. Pyritään todella estämään tämän taudin leviäminen. Odotetaan rokotusvuoroamme ja mennään, kun se vuoro tulee.
Liikasen mukaan valoa on jo tunnellin päässä näkyvissä.
– Oma kuvani rokotteiden saatavuuskehityksen suhteen on optimistinen. Uskon, että saatavuus lisääntyy. Nyt vain täytyy pitää huoli siitä, ettei tauti turhaan pääse liian aikaisin leviämään ja karkaamaan.
Tuloksekkaasta rokotekehityksestä Liikanen antaa kiitokset nopeasti kehittyneelle bioteknologialle ja Saksan maahanmuuttopolitiikalle. Yhdysvaltalaisen lääkejätin Pfizerin rokotteen on kehitellyt saksalainen lääkäri- ja tutkijapariskunta Ugur Sahin, 55, ja Özlem Türeci, 53, jotka molemmat ovat turkkilaisten vierastyöläisten lapsia.
– Rokote keksittiin nopeasti, alle vuodessa epidemian alusta lukien. Tässä ovat auttaneet bioteknologian tuomat välineet ja kaksi turkkilaistaustaista saksalaista lääketieteen tohtoria, jotka työskentelivät pienessä start-up yrityksessä, Liikanen iloitsee.
Nyt tätä rokotetta jonottavat muiden ohella suomalaiset.
Erkki Liikanen vieraana Radio Dein Veli-Matin juttusilla -ohjelmassa perjantaina 19.2. kello 19.30–20.00. Podcast kuunneltavissa sivulla radiodei.fi heti lähetyksen jälkeen.