Avioeron käsittelemiseen on olemassa useita tapoja. Erojuhlat voi olla yksi tapa käsitellä suhteen kariutumista yhdessä.
Ensitreffit alttarilla -tosi-tv-sarjaan osallistunut Pia Alapeteri järjesti erojuhlat, kun ei jatkanutkaan yhteiseloa puolisonsa kanssa. Mukana juhlassa oli myös parin vihkinyt pastori Kari Kanala.
Erojuhlassa Kanala järjesti heille epävirallisen ”erotoimituksen”. Alapeteri suosittelee Valomerkin jutun mukaan tällaista muillekin. ”Erojuhla voi olla kaunis tapa hyvästellä toinen ihminen puolisona, ja antaa myös ystäville ja sukulaisille mahdollisuuden tukea paria.”
Erojuhlat siirtymäriittinä
Alapeterin mukaan juhlien tärkein osa oli nimenomaan erotoimitus, jossa Kanala kysyi tahtoiko pari jatkaa ystävinä. ”Toisin kuin ensitreffeillä, nyt sanoimme tahdon ihmiselle, josta oikeasti välitämme, valitsimme toisemme ystävinä”.
Juhlat tuntuivat Alapeteristä tarpeelliselta siirtymäriitiltä etenkin vähän erikoisen avioliiton päättymisen jälkeen. Kanalan mukaan, jos perheessä on lapsia, on ensin ajateltava lasten etua. Tällainen erotoimitus voisi olla tärkeä erityisesti lapsille, jotta he näkevät, että pariskunnalla on erotessakin hyvät välit.’
Suku mukana
Ele oli symbolinen, mutta parille erittäin tärkeä. Molempien perheet ja ystävät olivat kiitollisia kutsusta ja saivat todistaa siirtymärituaalia. Juhlat olivat myös ystäville ja sukulaisille mahdollisuus nähdä, että läheisillä on kaikki hyvin avioerosta huolimatta.
”Kenenkään tarvinnut valita puoltaan. Meille suunniteltu erotoimitus oli vapaamuotoinen. Kun noin 40 prosenttia pareista päätyy joka tapauksessa eroon, saattaisi tässä olla yksi tapa tukea eroavia pareja” Alapeteri pohtii.
Eronneidenkin puolella
Myös Kanala muistelee juhlia lämmöllä. Hän iloitsee siitä, että parin perheet ja ystävät olivat mukana tukemassa myös toista osapuolta. Kanala sanoi muistuttaneensa juhlissa, että myös maailman vanhin matkapuhelin on aina käytössä eli milloin vain voi rukoilla parin puolesta. Kirkollakin olisi paljon annettavaa myös eroaville ja eronneille.
”Tuntui, että on armoa, että sain olla mukana kantamassa heidän elämäänsä. Aika on tehnyt tehtävänsä, mieluummin tuen ihmisiä, enkä anna neuvoja muuten kuin pyydettäessä. Vain kerron, että olen käytettävissä” Kanala sanoo Valomerkin haastattelussa.
Suomeen sopivaa?
Yhdysvalloissa ja Japanissa erojuhlia järjestetään jo enenevässä määrin. Amerikan mallin mukaiset erojuhlat jakautuvat karkeasti ottaen kahteen alalajiin, divorce partyihin ja divorce ceremonyihin.
Divorce partyt ovat nimensä mukaisesti sinkuksi palaamisen juhlistamista ja bilettämistä. Ceremony-tyyppiset juhlallisuudet puolestaan ovat herkempiä ilmapiiriltään. Alapeterin juhla lienee lähempänä jälkimmäistä.
Kysymys kuulukin, voisiko kyseiselle rituaalille todella olla tarvetta myös Suomessa. Seremoniaperinteeseemme kuuluvat sellaiset elämän etapit, jotka koetaan merkittäviksi, mutta normaaleiksi. Aikana, jolloin avioero on tavallista, erojuhla saattaisi toimia eron käsittelyssä hyvänä riittinä. Ei kenenkään tarvitse tuntea huonommuutta loppuikäänsä eroamisen takia. Toki avioliitto on silti otettava vakavasti, eikä erojuhlia ole syytä kiirehtiä.
Lähteet: Valomerkki, Helsingin Sanomat