Rukous on tärkeä osa kristityn elämää ja seurakuntien toimintaa. Useissa seurakunnissa on yhteisen rukouksen lisäksi mahdollisuus esirukouspyyntöjen jättämiseen tai esirukouspalveluun.
Teksti Milla Suonio
Esirukous on rukousta toisen ihmisen, ihmisryhmän tai asian puolesta. Kristillisten kirkkojen jumalanpalveluksissa on kirkon alkuajoista lähtien luettu esirukouksia muun muassa kirkon, valtakunnan ja sen hallitsijan, köyhien, sairaiden, leskien, orpojen, maailmanrauhan ja sadon puolesta.
Raamatussa puhutaan paljon rukouksesta ja kehotetaan kristittyjä rukoilemaan. Jeesus antoi Vuorisaarnassaan mallin siitä, kuinka meidän tulee rukoilla. Tämän tunnemme Isä meidän -rukouksena. Apostoli Paavali puolestaan kehottaa kirjeessään Timoteukselle: ”Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää, kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti.” (1. Tim 2:1)
Paavali puhuu rukouksesta myös kirjeessään filippiläisille: ”Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.” (Fil.4:6-7)
Sairauksien, ihmissuhdeongelmien ja läheisten uskoontulon puolesta pyydetään usein esirukousta
Lukuisissa eri seurakunnissa ja muissa kristillisissä yhteisöissä on mahdollisuus esirukoukseen, mutta sen muodot vaihtelevat. Jossakin seurakunnassa jätetään rukouspyyntöjä lapuille, toisessa ihmisten puolesta rukoillaan henkilökohtaisesti esirukouspalvelussa ja jotkut tahot tarjoavat puhelimitse tai netin kautta tapahtuvaa rukousmahdollisuutta. Myös radioaalloilla ja televisiossa rukoillaan ihmisten puolesta.
Tuomasyhteisön pappi, Pirjo Kantala kertoo, että Tuomasmessussa rukouspyyntöjä jätetään yleensä 150 – 200 kappaletta. Lisäksi Tuomasyhteisölle lähetetään netin kautta 50 – 60 ja tekstiviestitse 40 – 50 rukouspyyntöä viikoittain. Vuodessa rukouspyyntöjä kertyy noin 20000. Netin kautta lähetettävät pyynnöt ovat lisääntyneet viime aikoina. Kantalan mukaan ihmiset pyytävät usein esirukousta oman tai läheisen sairauden paranemisen puolesta. Läheisten ihmisten ongelmien, ihmissuhdeasioiden ja yksinäisyyden puolesta pyydetään myös paljon rukousta. Rukouspuhelin on Kristityt Yhdessä ry:n ylläpitämä palvelupuhelin, joka tarjoaa soittajille mahdollisuuden jättää asiansa rukoiltavaksi tai saada rukousapua puhelimessa. Puhelin palvelee joka ilta klo 19-23 numerossa 040 172 7000. Kristityt yhdessä ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Lauri Nurmisen mukaan Rukouspuhelimeen tulee noin 12 000 läpipäässyttä soittoa vuodessa. Päivystäjäringissä on noin 90 henkeä, jotka vuorollaan vastaavat puheluihin. Puheluiden määrä on pysynyt suunnilleen samana viime vuosina.
Soittajat pyytävät usein esirukousta läheisensä uskoontuloon tai oman hankalan elämäntilanteensa, kuten sairauden, yksinäisyyden tai masennuksen puolesta.
TV7-kanavan Taivas kuulee -rukousohjelmiin, joita on kaksi kertaa viikossa, tulee valtava määrä rukouspyyntöjä. Toimitusjohtaja Martti Ojares paljastaa, että yhden ohjelman aikana kanavalle tulee 1500 rukouspyyntöä. Vuodessa pyyntöjä kertyy siten 120 000 -150 000 kappaletta. Rukouspyyntöjä voi jättää etukäteen internetin kautta ja ohjelman aikana puhelimitse tai tekstiviestitse. Toimitusjohtajan mukaan ihmiset pyytävät usein rukousta erilaisten sairauksien, ihmissuhdeongelmien ja taloudellisten tilanteiden puolesta. Ihmiset toivovat yhä useammin rukousta myös sukulaistensa ja ystäviensä uskoontulon puolesta.
Luterilaisen kirkon sisällä toimivan Verkosto-yhteisön toiminnanjohtaja Marko Huhtala kertoo, että muutaman kerran kuukaudessa pidettävissä messuissa jätetään keskimäärin 6-7 rukouspyyntöä. Seurakuntalaiset rukoilevat niiden puolesta viikoittain kokoontuvissa soluissa. Tämän lisäksi messujen lopussa on aina esirukouspalvelu, johon kymmenet ihmiset tulevat pyytämään rukousta. Myös Verkoston aamu- ja iltarukousryhmiin tulee rukouspyyntöjä. Verkostossa pyydetään rukousta useimmiten perhetilanteiden, lapsettomuuden, sairauksien sekä asunto- ja työpaikka-asioiden puolesta.
Esirukouspyyntöjä voi jättää myös Seurakuntalaisen esirukouspalstalle. Palstalle tulee viikossa muutamia kymmeniä rukouspyyntöjä. Useimmiten ihmiset pyytävät rukousta omien tai läheistensä sairauksien ja perhe- sekä työasioiden puolesta. Esirukouspalstalle tulleet rukouspyynnöt tarkistetaan ja tarvittaessa editoidaan ennen kuin ne julkaistaan. Palstalla kävijät voivat rukoilla pyyntöjen puolesta. He voivat klikata niitä pyyntöjä, joiden puolesta ovat rukoilleet, merkiksi rukouksestaan. Pyyntöjä ei julkaista nimellä.
Radio Dein nettisivujen kautta voi myös jättää rukouspyynnön. Pyyntöjen puolesta rukoillaan rukousryhmässä, joka kokoontuu joka toinen viikko. Rukouspyynnön jättäminen on mahdollista myös Pelastusarmeijan sivujen kautta.