Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Espoolaisten yläkoululaisten sieniviljelmä avaruuteen

 

Espoon kristillinen koulu on mukana nuorten avaruustutkimusprojektissa.

Espoon kristillisen koulun oppilaiden suunnittelema ja toteuttama sieniviljelmä lähtee avaruuteen tänä viikonloppuna Floridasta.

Yläkoululaiset ovat jakautuneet desing-, tiede- ja ohjelmointiryhmiksi, ja valinneet joukostaan projektipäällikön ja eri tiimien päälliköitä. Koko viime lukuvuoden he ovat kasvattaneet sieniä, jotka soveltuvat kasvamaan avaruusaseman olosuhteissa. Erilaiset sienet kestävät painottomuutta, lämpöä ja kuivuutta. Myös Helsingin yliopistolla on tehty vastaavia kokeita.

Avaruuteen on testien seurauksena lähdössä talvikääpä, jonka tieteellinen nimi on Polyporus brumalis. Se vaikuttaa hyvältä, sillä kasvaa hyvin ainakin +29 asteen lämmössä.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

MMT dosentti Kari Steffen Helsingin yliopistosta ja hänen opiskelijansa toimivat yläkoululaisten ryhmän tieteellisinä asiantuntijoina. Hankkeessa mukana on ollut myös fysiikan laitoksen elektroniikan laboratorio.

Sieniviljelmä lähetetään ISS-avaruusasemalle Floridasta raketilla. Ennen matkaa laitteisto on suoriutunut testeistä ja täyttänyt NASA:n turvallisuusvaatimukset. Astronautit lähettävät viikottain tietoa avaruusasemalta lennon aikana. Lento kestää noin kuukauden.

– Olemme saaneet tiedon, että mikrolaboratoriomme on kaikin puolin kunnossa. Avaruuslennon on määrä lähteä sunnuntaina, kertoo opettaja ja Space for Science -hankkeen koordinaattori Hanna Niemelä Espoon kristillisestä koulusta.

Ensimmäinen eurooppalainen kumppani

Koululaisten avaruustutkimusohjelmaa koordinoi kalifornialainen Valley Christian School San Josessa, Piilaakson sydämessä. Mukana ovat myös NanoRacks-yhtiö sekä NASA. Suurin osa osallistuvista kouluista on USA:sta. Espoon kristillinen koulu on ensimmäinen eurooppalainen kumppani ohjelmassa.

Espoon kristillisen koulun ISS-projekti alkoi syksyllä 2013, siitä poiki kansainvälinen hanke Space for Science-Implementing Innovations in Science Education. Hanke alkoi viime syyskuussa ja sitä rahoittaa CIMO. Mukana ovat Helsingin ja Stavangerin yliopistot sekä yläkoulut Norjasta, Romaniasta ja Suomesta. Espoon kristillinen koulu on hankkeen koordinaattori.

Kuva: Pixabay/skeeze