Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Etelä-Sudanin itsenäistyminen haastaa Fidan kehitysyhteistyön

 

Ilmakuva Etelä-Sudanin nykyisestä pääkaupungista Jubasta. Pääkaupunki tulee siirtymään Ramkieliin. KUVA: Wikimedia Commons

Afrikan uusimman valtion Etelä-Sudanin heinäkuussa tapahtunut itsenäistyminen Sudanista tuo uusia haasteita kehitysyhteistyölle. Suomen helluntaiseurakuntien kanssa terveys- ja lukutaitotyötä tekevä Sudanin helluntaikirkko on päättänyt pysyä yhtenäisenä etelään kohdistuvasta muuttoliikkeestä huolimatta.

Tilanne on Fidan kehitysyhteistyön kannalta haasteellinen, sillä terveys- ja lukutaitotyötä on tehty juuri nykyisen Sudanin alueella pohjoisessa. Tuolla alueella asuneista, koulutetuista terveys- ja lukutaitovalmentajista useampi kuin joka toinen on kuitenkin jo muuttanut Etelä-Sudaniin.

Myös nykyisen Sudanin alueella toimivien seurakuntien määrä ja koko ovat pienentyneet muuttovirran myötä. Kristittyjen muuttoa selittää osaltaan se, että eteläsudanilaiset ja sudanilaiset kristityt pelkäävät uskonnollisen sorron lisääntymistä Sudanin alueella.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Seurakunnan painopisteen siirtyminen kohti etelää ei kuitenkaan ole johtanut seurakunnan jakaantumiseen.

– Kesäkuussa pidetyssä kirkon vuosikokouksessa päätettiin, että kirkko pysyy yhtenä kuitenkin siten, että hallinto viranomaisten suuntaan on itsenäinen sekä pohjoisessa että etelässä, selvittää Fidan paikallinen työntekijä.

Etelä-Sudan on maailman nuorin ja yksi köyhimmistä valtioista. Asukkaita maassa on 8 260 490. Kansanterveystilanne valtiossa on maailman huonoimpia.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie