Etelä-Sudanissa on kärsitty vuosia sisällissodasta ja heimojen välisistä yhteenotoista sekä nälänhädästä. Niin kristilliset seurakunnat kuin presidentti ovat vedonneet kansaan, että koston kierre saataisiin katkeamaan ja maahan rauha.
Vuonna 2011 itsenäistyneessä, maailman nuorimmassa valtiossa Etelä-Sudanissa on käyty sisällissotaa vuoden 2013 loppupuolelta saakka. Alun perin kahden heimon, dinkojen ja nuerien, konflikti on paisunut viime vuosina 64 heimon keskinäiseksi sodaksi. Muutamassa vuodessa satoja tuhansia ihmisiä on tapettu ja miljoonat ovat paenneet maasta.
Maaseudulla heimot ryöstelevät toistensa karjaa. Pääkaupunki Jubassakaan kukaan ei ole turvassa. Ryöstäjät saattavat tunkeutua koteihin aseineen ja tappaa, jos heille ei anna rahaa.
Myös monet seurakunnat ovat joutuneet sorron ja vainon kohteeksi. Juban episkopaalisen kirkon piispan, pastori Emmanuel Murye Modin seurakunnasta on tapettu muutaman vuoden aikana kymmeniä pastoreita sekä mm. erään pastorin raskaana ollut vaimo.
– Anteeksianto on ainut tie ulos tästä väkivallan ja koston kierteestä. Minulla ei olisi koskaan ollut voimaa antaa anteeksi, jos Jumala ei olisi antanut minulle anteeksi. Voima anteeksiantoon tulee ristinpuusta, Modi sanoo.
Koston kierteestä sovintoon
Juban seurakunnat järjestivät yhdessä medialähetysjärjestö IRR-TV:n kanssa marraskuussa 2018, muutama kuukausi rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, sovintoon rohkaisevan suurkaupunkimission pääkaupungissa. Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir Mayardit toimi kampanjan suojelijana. Hän kehotti ennen mission alkua pidetyssä rauhanjuhlassa kansalaisiaan antamaan toisilleen anteeksi. Näyttääkseen, että heimot voivat elää sovussa, dinka-heimoa edustava Kiir ja nuer-heimoon kuuluva varapresidentti James Wani Igga osallistuivat yhdessä mm. mission tv-ohjelmiin.
Missiosanoma kiinnosti satoja tuhansia eteläsudanilaisia.
– Jokainen Etelä-Sudanin perhe on kärsinyt sisällissodasta. He ovat menettäneet omaisiaan tai heidät on ryöstetty tai raiskattu. Se, että he reagoivat niin massiivisella tavalla mahdollisuuteen saada sovinto ja anteeksianto, kertoo siitä, että hätä on suuri, sanoo IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka.
Vaikka missiosta on kulunut jo yli puoli vuotta, kiinnostuneille jaetaan edelleen mm. anteeksiantamuksen kokeneiden eteläsudanilaisten muutostarinoita sisältäviä missiokirjoja. Lukutaidottomille, joita on peräti 70 % kansasta, toimitetaan samoja materiaaleja audiolaitteissa.
Ruoaksi kasvien lehtiä
Pelkkä evankeliumin julistaminen ei kuitenkaan riitä maassa, jossa kärsitään ruoan puutteesta. Yksi syy siihen on se, että ihmiset eivät uskalla mennä töihin maatiloille henkensä menettämisen pelossa. Kun maatilat eivät ole toiminnassa, ruokaa ei ole.
Lukemattomien eteläsudanilaisten elämä on jatkuvaa taistelua hengissä selviämisestä. Jos käy hyvin, perhe saattaa saada päivän ateriaksi maissivelliä. Toisinaan ruokana saattaa olla vain yksi mango tai kasvien lehdet. Pulaa on myös puhtaasta juomavedestä. Eräässä kylässä ainoa kaivo oli monttu, jossa oli kuraista vettä.
– Näin omin silmin, miten ihmiset repivät puista ja kasveista lehtiä ja söivät niitä. Äidit eivät tienneet, mitä ruokaa antavat lapsilleen seuraavana päivänä, Haukka kuvailee tilannetta.
YK ja kristilliset järjestöt avustavat
YK on yrittänyt lievittää Etelä-Sudanin katastrofaalista tilannetta tuomalla maahan lääkkeitä, ruokaa ja vaatteita sekä avustushenkilökuntaa. Myös kristilliset järjestöt ovat pyrkineet auttamaan. IRR-TV järjesti vuonna 2018 joulukeräyksen, jonka tuotolla on autettu Etelä-Sudanin hädänalaisia perheitä ja lapsia. Yksi avustuskohteista on tuhansia lapsia auttava River Nile Center. Avustusta on saanut myös True Light Ministry, jota johtaa Afrikan Äiti Teresaksi kutsuttu Mari. Hän ruokkii ja vaatettaa lapsia ja on avannut klinikoita, joista sairaat saavat hakea lääkeapua.
Useita kertoja mission puitteissa Etelä-Sudanissa käynyt IRR-TV:n arabiosaston johtaja Hani sanoo, että maassa on suuri avuntarve.
– Tuhannet lapset ovat kodittomia orpoja ja monet heistä ovat hyvin sairaita, koska ei ole lääkkeitä. Siksi tämä auttamisprosessi tulee jatkumaan pitkään.
Lähde: IRR-TV