Suomen teologinen instituutti järjesti tänä syksynä monikansallisen seurakuntatyön kurssin Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa.
Etiopialainen pastori Demeke Churake osallistui kurssille hiippakuntansa lähettämänä.
– Opiskelimme kurssilla muun muassa lapsi- ja nuorisotyötä, saarnaoppia sekä luterilaista teologiaa, ja jaoimme työkokemuksiamme, hän kertoo.
Kurssi on avannut Demekelle uusia näkökulmia evankeliumin työhön.
Myös suomalaisten kristittyjen lähetysinto ja luotettavuus on tehnyt häneen vaikutuksen.
– Myös ei-kristityt suomalaiset pitävät lupaukset, aikataulut ja sopimukset. Se kertoo kristinuskon historiallisesta vaikutuksesta. Afrikassa on usein vaikeuksia näiden asioiden kanssa, Demeke sanoo.
Demekellä on myös annettavaa suomalaisille. Kurssilla hän huomasi, että Suomessa ei ole tapana jäädä sunnuntaimessun jälkeen pitkäksi aikaa seurakunnan tiloihin.
– Etiopiassa on raamattuopetusta, urheilua ja muuta toimintaa seurakunnassa messun jälkeen. Tekin voisitte järjestää sellaista. Se tekee nuorista hengellisesti vahvoja, hän pohtii.
– Minusta myös tuntuu, että Suomessa ihmiset ovat niin kiireisiä, että he vain käyvät kirkossa kerran viikossa, ja sillä hyvä. Etiopiassa painotetaan vahvasti myös seurakunnan ulkopuolista, henkilökohtaista hartauselämää.
Nuorisotyössä Demeke haluaa rohkaista hyödyntämään nuorten potentiaalin.
– Rohkaisen teitä luomaan strategioita nuorten opetuslapseuttamiseksi. Heitä tulee tukea siihen, että heidän elämänsä voisi olla todistus Jeesuksesta. Evankeliointi on jokaisen seurakuntalaisen asia, hän rohkaisee.
Mihin juurrut, sellaista hedelmää kannat
Etiopian ja Suomen haasteet kristilliselle työlle ovat yllättävän samankaltaisia. Etiopiassa ei ole esimerkiksi islamilaista terrorismia, vaan haasteet tulevat muualta.
– Etiopiassa on vaikeaa saada tontteja kaupungeista seurakuntien perustamiseksi. Haasteita tuo lisäksi nuorten taipumus juosta laulun, tanssin, profetoinnin, parantumisten ja erilaisten ihmeiden ja merkkien perässä sen sijaan, että juurruttaisiin liturgiaan ja asetuttaisiin paimenuuden alle, Demeke pohtii.
– Myös globalisaatio tuo haasteita. Se tuo paljon hyvää, mutta erityisesti nuorten kohdalla se houkuttaa esimerkiksi seurakunnan jättämiseen, epäkunnioitukseen vanhempia ihmisiä kohtaan ja liberaalin etiikan omaksumiseen.
Mitä rohkaisun sanoja Demeke sitten haluaisi jättää suomalaisille pähkinänkuoressa?
– Olkaa vahvoja Kristuksessa!
Lue lisää Demeke Churakesta Uuden Tien verkkosivuilta (maksullinen).
TEKSTI: MIKAEL ELMOLHODA