EU:lla ei tulisi olla valtaa Suomen metsäpolitiikkaan – Ministeri Essayah: ”Kansallinen päätösvalta on tärkeää”

 

Euroopan unionilla on omat heikot kohtansa esimerkiksi talouspolitiikassa, mutta Suomen maa- ja metsätalousministeri ja entinen europarlamentaarikko Sari Essayah (KD) näkee, että EU:hun liittyy paljon hyviäkin puolia.

Yksi niistä on yhtenäisen linjan löytäminen suhteessa Venäjän aggressioon Ukrainassa.

– Olemme pystyneet löytämään yhteisen sävelen siinä, miten Ukrainaa lähdetään tukemaan. Luulen, että Venäjäkin laski tämän väärin ja ajatteli, että EU-maat alkavat riidellä asiasta, Essayah sanoo.

Dei, suomigospel, neliöb. 2.-8.7.

– Alkuperäinen EU:n idea rauhasta on edelleenkin sellainen, jonka ympäriltä löytyy suurin yksimielisyys.

Suomen talous tarvitsee metsäteollisuutta

Euroopan komission ehdotus metsien ennallistamisesta on herättänyt paljon keskustelua. Sari Essayahin mukaan metsätalous tulisi pitää kansallisena aivan kuten sosiaali-, terveys-, koulutus- ja verotuspolitiikkakin, eli EU:lla ei tulisi olla asiassa päätösvaltaa.

– Metsäpolitiikkaa säännellään erittäin paljon ilmasto- ja ympäristöpolitiikan kautta, ministeri toteaa.

Asia ei ole yhdentekevä, sillä metsäteollisuudella on tärkeä merkitys Suomen taloudelle.

– Metsäteollisuus on isossa roolissa biotaloudessa, jossa tehdään valtavasti uusia innovaatioita. Puulla pystytään korvaamaan yhä enemmän fossiilisia raaka-aineita. Lisäksi meillä on paljon sellaista puupohjaista ainesta, jota voi käyttää esimerkiksi akkuteollisuudessa. Puukuidusta voidaan tuottaa raaka-ainetta myös tekstiiliteollisuudelle, Essayah luettelee.

– Meillä on metsäteollisuudessa valtavasti sellaista potentiaalia, jota ei ole pystytty vielä kaupallistamaan.

”Maatalous on turvallisuuspolitiikkaa”

Maatalouspolitiikassa EU:lla on yhteiset pelisäännöt, mutta jokaisella jäsenvaltiolla on lisäksi oma, esimerkiksi ruoantuotantoon ja ilmasto- ja ympäristötoimiin liittyvä CAP-suunnitelmansa. Tämän vuoksi eri mailla voi olla erilaisia toimintatapoja.

EU-komission laatimat sääntelyt ovat iskeneet lukemattomiin maanviljelijöihin Euroopassa, ja traktorimarssit ovat olleetkin tuttu näky monien maiden katukuvassa.

– Suomessa on samanlaisia haasteita kuin muuallakin Euroopassa, mutta meillä kritiikki on kohdistunut ennen kaikkea kaupan vahvaan asemaan elintarvikeketjussa, sekä siihen, että tuottaja on neuvotteluissa usein heikoilla. Tuottajan tulisi saada oikeudenmukainen osuus elintarvikeketjun tuotosta, Essayah esittää.

– Suomelle mahdollisuus harjoittaa maataloutta on erityisen tärkeää huoltovarmuusnäkökulman kannalta. Viime kädessä tämä on turvallisuuspolitiikkaa.

Mallia muille EU-maille

Suomella on Sari Essayahin mukaan annettavaa muille EU-maille sekä maatalouden että metsäteollisuuden saralla.

– Tulemme todennäköisesti näyttämään mallia muille maille, miten voidaan tehdä kestävää metsätaloutta, miten huomioida metsien monimuotoisuus ja huolehtia samanaikaisesti sekä talouskäytöstä että virkistyskäytöstä ja suojelusta.

– Maatalouden osalta voimme näyttää, miten maataloutta voidaan harjoittaa maailman pohjoisimmissa olosuhteissa puhtaita raaka-aineita käyttäen ja kestävästi tuotettuna. Uskon, että meillä on tässä paljon annettavaa.

Ministeri Sari Essayah haastattelussa IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Ohjelma esitetään TV:n antennikanavalla 16, keskiviikkona 29.5 kello 20.00 ja uusintana sunnuntaina 2.6 kello 20.00.

Ohjelma on katsottavissa myös tästä linkistä.

Elina Uusikylä

 

 

Aiheet