Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Euroopan protestantit kokoontuvat Romanian Sibiuhun

 

Yleiskokouksen teema on ”Kristuksen valossa – kutsuttuja toivoon”, ja se painottaa kristillisen toivon merkitystä kriisien aikana. Kuvituskuva: Pixabay

Eurooppalaiset protestantit kokoontuvat Romaniaan Sibiuhun 27.8.–2.9.2024 Euroopan protestanttisten kirkkojen yhteisön yleiskokoukseen. Yhteisö tunnetaan myös nimellä Leuenbergin kirkkoyhteisö.

Kokoukseen osallistuu noin 250 edustajaa 96 kirkosta, ja sitä isännöivät Romanian protestanttiset kirkot. Suomesta mukana ovat Mikkelin piispa Mari Parkkinen ja johtava asiantuntija Tomi Karttunen.

Yleiskokouksen teema on ”Kristuksen valossa – kutsuttuja toivoon”, ja se painottaa kristillisen toivon merkitystä kriisien aikana. Kokouksessa käsitellään edellisen yleiskokouksen valmistuneita teologisia selvityksiä, jotka käsittelevät kristillistä puhetta Jumalasta, ehtoolliskäytäntöjä, kirkon ja demokratian suhdetta sekä sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja perheeseen liittyviä aiheita. Lisäksi määritellään tulevat työskentelyteemat ja valitaan uusi neuvosto vuoteen 2030 asti. Sunnuntaina osallistutaan paikallisiin jumalanpalveluksiin Sibiun ympäristössä.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Asialistalla siirtolaisuus, demokratian haasteet ja ekumenia

”Kokouksessa valmistellaan julkilausumia siirtolaisuudesta, vähemmistöistä, uskontojen välisistä suhteista Israelin ja Hamasin konfliktin näkökulmasta sekä demokratian haasteista kirkolle ja yhteiskunnalle”, kertoo johtava asiantuntija Tomi Karttunen Kirkkohallituksesta.

Yhteisö jatkaa ekumeenisia keskusteluja muun muassa roomalaiskatolisen kirkon ja baptistien eurooppalaisen liiton kanssa sekä edistää yhteyttä anglikaanien kanssa.

”Myös suhteiden rakentaminen evankelikaalisten, karismaattisten ja helluntailaisten yhteisöjen sekä maahanmuuttajakirkkojen kanssa on agendalla, samoin kuin protestanttien ja ortodoksien välisten suhteiden vahvistaminen. Eettisiksi keskeisiksi aiheiksi on tunnistettu rauha ja sota, yhteiskunnan tasapaino, koheesio ja ekologiset kysymykset, seksuaalisuus, avioliitto ja perhe, demokratia sekä kirkkojenvälinen apu”, Karttunen kertoo.